Hlavní obsah

Dobrými výkony se snažím dát najevo, že do bundesligy patřím, říká Pavlenka

Praha

V sedmi zápasech bundesligy sice dostal pětadvacetiletý brankář Werderu Brémy Jiří Pavlenka sedm gólů, ale z Německa na něj jde jen chvála. V posledních zápasech s Freiburgem a v Hamburku udržel čisté konto a dvakrát se objevil v sestavě kola. Web bundesliga.com o něm dokonce napsal: „Konečně mají zeleno-bílí pořádnou brankářskou jedničku...“ Zůstává však oběma nohama na zemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jiří Pavlenka během tréninku fotbalové reprezentace.

Článek

„Určitě mě to těší. Především se ale snažím dobrými výkony dát najevo, že do bundesligy patřím. Rozhodně také nelétám v oblacích. Mrzí mě, že jsme s Brémami ještě nevyhráli a máme jen čtyři remízy, z toho ty dvě poslední bezgólové. Potřebujeme střílet branky," říkal skromně. „Jestli se v klubu něco platí do kasy v kabině za taková hodnocení, to nevím, zatím po mně nikdo nic nechtěl. Zas tak moc to neřešíme, máme jiné starosti," dodal.

V posledním bundesligovém kole před reprezentační pauzou se stal hrdinou prestižního severoněmeckého duelu Hamburku s Brémami, kterým vychytal cenný bod. „Kluci v kabině mi před zápasem říkali, že se mám předvést a ukázat, že umím chytat, uvidí to prý milióny fanoušků (úsměv). Snad se mi to trošku podařilo... Jarda Drobný si dělal legraci, že kdybych ho viděl v hamburském kotli, tak se prý nemám divit. Že si nemám všímat, kdyby něco házel... Jarda za Hamburk chytal několik let. Pro mne je hodně cenné s ním spolupracovat, předává mi spoustu zkušeností i s bundesligou. Je s ním i legrace a s Theem Gebre Selassiem mi v začátcích moc pomohli a radu dají i teď. Navíc je v cizině příjemné, když si můžete popovídat s krajany a zajít s nimi na kávu nebo večeři," vyprávěl Pavlenka.

Kouč ho učí sebevědomí

Úroveň bundesligy a české nejvyšší soutěže se podle Pavlenky nedá moc srovnávat. „V Německu je všechno mnohem rychlejší, hráči jsou takticky vyspělejší. I brankářské tréninky jsou jiné, v Německu se dbá víc na sílu. V tom vnímám největší rozdíl. S trenérem gólmanů Vanderem také probíráme každý zápas, především mi říká, co jsem měl udělat lépe. To je pro mne hodně důležité," nabídl rozdíly. Zatímco v září ještě dirigoval obranu anglicky, teď už na spoluhráče křičí v němčině. „Snažím se maximum pokynů dávat v němčině, i když se mi do toho ještě občas pletou anglická slovíčka, ale spoluhráči si nestěžují, že by mi nerozuměli. Samozřejmě si dál rozšiřuji slovní zásobu," přiznal s úsměvem.

V Německu je sebevědomí důležitým prvkem projevu hráčů. Snaží se tomu přizpůsobit. Dokonce prý musí... „V Německu je to povinnost, být sebevědomý, Němci takoví jsou na hřišti i v životě a požadují to i od hráčů, kteří tam přijdou. I trenér Nouri mi říká, abych tak vystupoval, ale já se hlídám, abych nepřekročil zdravou mez, platí, že všeho moc škodí."

Roli reprezentační jedničky neřeší

Premiéru v dresu reprezentace si v soutěžním utkání odbyl ve čtvrtečním kvalifikačním duelu v Baku. Kouč Karel Jarolím už před posledními dvěma zápasy nepovedené kvalifikace dal najevo, že dosavadní jednička mezi tyčemi Tomáš Vaclík nemá tuto pozici předplacenou.

„Pozici reprezentační jedničky nijak neřeším. Všichni tři chytáme kvalitní zahraniční soutěže, Tomáš Koubek ve Francii, já v Německu, Tomáš Vaclík ve Švýcarsku, a k tomu má i Ligu mistrů. Záleží na trenérovi, pro koho se rozhodne. Že Vaclošovi nevyšel zápas v Belfastu neznamená, že by už neměl být jedničkou. Důležité je, jak se navzájem podporujeme a kouč národního mužstva má na tomto postu kam sáhnout," zdůraznil výhodu vyrovnané gólmanské trojice Jiří Pavlenka, který z ní ale má momentálně zřejmě nejlepší formu.

Reklama

Související témata: