Hlavní obsah

Darida proti Trumpovi. Hertha jako první evropský klub podpořila protestující americké sportovce

Berlín

Zdaleka na ně v Německu nečekaly jen pochvalné komentáře, ale to neřešili. S rozhodností šli fotbalisté Herthy i s českou oporou Vladimírem Daridou do akce. Před ligovým zápasem se Schalke poklekli a ukázali solidaritu s hráči zámořské NFL, kteří protestují proti policejnímu zacházení s černochy v USA. A teď už vlastně i proti prezidentovi Donaldu Trumpovi a jeho některým postojům.

Hertha, vyjádření podpory americkým sportovcůmVideo: sntv

 
Článek

„Hloupé, v Berlíně poněkud nepatřičné," nevyjádřil nadšení nad akcí hráčů Herthy komentář na webu Bild.de. Historicky odkázal i na tanky s vlajkou USA, které kdysi stály na Checkpointu Charlie v tehdy rozděleném Berlíně a posílaly Moskvě signál, že Američané budou za všech okolností bránit Západní Berlín. I za cenu nasazení vlastních životů.

Pokleknutí je reakcí na ryze aktuální záležitost americké reality. Hertha jako první v bundeslize a zřejmě v celé Evropě jednoznačně podpořila to, co před časem načal hráč amerického fotbalu Colin Kaepernick. Během hymny pokleknul před zápasem. On a po něm i řada dalších sportovců tím vyjadřují podporu hnutí proti policejnímu násilí na černoších.

Aktéři těchto protestů se pak stali adresáty kritických vyjádření. Prezident Trump opakovaně omílá, že jde o znevažování amerických symbolů, zastánci si naopak vedou svou, že jde o náležité vyjádření podpory společenským křivdám. Potažmo adekvátní protest proti Trumpovi. Amerika je rozdělena.

Hertha znamená rozmanitost

Bild se vyjádřil celkem jednoznačně negativně. Ale jinak se pokleknutí hráčů z německé metropole stalo spíše krokem, který je kvitován. Na kolena šli i trenér Herthy Pál Dárdai, manažer Michael Preetz a další zaměstnanci klubu.

„Nežijeme v osmnáctém století. Jsou ale někteří lidé, kteří myšlenkově ještě nejsou tak daleko. Pokud můžeme zkusit někoho doučit, je to dobré," vyjádřil se k akci bek Herthy Sebastian Langkamp.

"Hertha BSC znamená rozmanitost, toleranci a odpovědnost! Za Berlín, který bude v budoucnu i nadále kosmopolitní," stojí na klubovém twitteru. Víceméně v souladu s tím, jak se vyjadřují někteří sportovci za oceánem.

Velké a důležité gesto

Trump na jejich postoje reagoval tím, že vlastníci klubů nemají tolerovat bojkot hymny a protestující vyhodit. Americký viceprezident Mike Pence opustil utkání NFL Indianapolis Colts - San Francisco 49ers právě proto, že hráči poklekli.

V Německu zřejmě nikdo neodcházel. „Vždy jsme byli proti diskriminaci všeho druhu, proti rasismu. Jsme Berlín, jsme kosmopolitní město a jsme pro rozmanitost. To chtěl tým ukázat," vyjádřil se manažer Preetz.

„Velké a důležité gesto," objevila se pochvala i na stránkách německé ligy DFL.

Hertha pak se Schalke prohrála 0:2.

Bylo podle vás vhodné, že hráči Herthy na dálku podpořili americké sportovce?
Ano
46,6 %
Ne
53,4 %
Celkem hlasovalo 3488 čtenářů.

Reklama

Související témata: