Hlavní obsah

Dortmund - Schalke 4:4Neskutečný kolaps! Dortmund vedl ve šlágru o čtyři góly, Schalke však odváží bod

Dortmund/Praha

Kolaps! Jinak se to nazvat nedá. Dortmund drtil v bundesligovém šlágru konkurenční Schalke, po pětadvaceti minutách 4:0 a vypadalo to, že trápení z posledních týdnů je konečně pryč. Zvláště, když stejný stav byl i po hodině hry. Jenže po závěrečném hvizdu byla černožlutá armáda zralá na infarkt. Šlágr německé nejvyšší soutěže skončil 4:4 a slavit mohli hosté. Trenér Petr Bosz se tak znovu musí bát o místo. Bayern překvapivě prohrál v Mönchengladbachu 1:2 a po devíti výhrách v řadě poprvé pod vedením Juppa Heynckese neuspěl. Domácí rozhodli dvěma góly na konci prvního poločasu.

Foto: Leon Kuegeler, Reuters

Fotbalisté Dortmundu jen krátce poté, co přišli doma proti Schalke o čtyřgólový náskok.

Článek
Fotogalerie

Dortmundem zmítá krize. V lize vyhrál naposledy 30. září v Augsburgu. Od té chvíle ani ťuk, jedna výhra v poháru na hřišti Magdeburgu, ale jinak nic. Devět mačů v bundeslize a Champions League bez vítězství, to je síla.

Rozčarovaní fanoušci měli možná podvědomě obavy, zda je v sobotu nesfoukne nenáviděný rival z Gelsenkirchenu - Schalke. To by byla potupa. Úvodní minuty je ale nejspíš přivedly do extáze. Aubameyang dal ve 12. minutě v pádu gól na 1:0. Možná míč dopravil do sítě rukou, hosté zuří, ale branka platí.

O chvilku později Strambouli usměrní míč do vlastní sítě po trestném kopu a žlutočerný kotel znovu exploduje nadšením. To ještě nabere obrátky, kdy po centru Aubameyanga hlavičkou skóruje Götze a v euforii klouže po trávníku. V 25. minutě Guerreiro práskne ve vápně do míče a vypadá to, že je hotovo.

Hodnou chvíli se skóre nemění a fandové BVB si užívají chvíle, na které čekali. Po hodině hry jim ale kazí radost snížení Burgstallera. Možná jen malinko, tak nevyhrajeme s nulou, řeknou si možná. Když ale za pár desítek sekund využije hrubice v obraně Harit a sníží na 2:4, je jasné, že komplikace je na světě. Vše ještě umocnilo naprosto zbytečné vyloučení kanonýra BVB Aubameyanga.

Jestli se v Dortmundu našel fanda, jenž se v úterý smál kolapsu Liverpoolu na hřišti Sevilly v Lize mistrů (z 0:3 na 3:3), musel doufat, že si jeho BVB neuřízne ještě větší ostudu. Leč kolaps přišel. V 86. hosté snížili na 3:4, aby v nastaveném čase dostali Borussii do kolen vyrovnávací trefou na 4:4.

Werder se dvěma Čechy v sestavě bez bodu

Mönchengladbach udeřil proti bundesligovému lídrovi na konci první půle. Ve 39. minutě proměnil pokutový kop po odpískané Süleho ruce Thorgan Hazard a o pět minut později přidal druhou branku po nezištné Stindlově přihrávce Ginter.

Bavorský velkoklub soupeře ve druhém poločase sevřel a z velkého tlaku přišly šance. V 66. minutě Sommer vyškrábl Tolissův pokus na tyč, v 74. minutě už byl ale krátký na dalekonosný Vidalův volej. Další branku už však favorit nepřidal. Mönchengladbach se díky výhře bodově dotáhl na třetí Schalke.

Úvodní gól zápasu Lipsko - Brémy vstřelil ve 34. minutě Keita, a to placírkou k tyči. Na 2:0 zvýšil v 87. minutě Bernardo. Werder tak nenavázal na první ligové vítězství z minulého kola a Lipsko naopak potvrdilo domácí formu: na svém stadionu má bilanci pěti výher a jedné remízy.

Werder Brémy, za který odehráli celý zápas čeští reprezentanti Jiří Pavlenka a Theodor Gebre Selassie, prohrál na hřišti Lipska 0:2. Vítězný celek potvrdil výbornou domácí formu, kde v tomto ročníku ještě neprohrál, a posunul se v tabulce na druhé místo.

Německá fotbalová liga - 13. kolo
Augsburg - Wolfsburg 2:1 (51. Gregoritsch, 78. Finnbogason - 40. Didavi)
Dortmund - Schalke 4:4 (12. Aubameyang, 18. vlastní Stambouli, 20. Götze, 25. Guerreiro - 61. Burgstaller, 65. Harit, 86. Caligiuri, 90.+4 Naldo)
Eintracht Frankfurt - Leverkusen 0:1 (76. Volland)
Freiburg - Mohuč 2:1 (51. Petersen, 90.+1 Kath - 90.+2 Berggreen)
Lipsko - Brémy 2:0 (34. Keita, 87. Bernardo)
Mönchengladbach - Bayern Mnichov 2:1 (39. T. Hazard z pen., 44. Ginter - 74. Vidal)

Reklama

Související témata: