Hlavní obsah

Nový Lafata z vlastní líhně? Hložek má titul nejmladšího sparťana

Praha

Nelze žít jen ze slavné minulosti. A tak hodně symbolicky fotbalová Sparta vypustila na trávník svého historicky nejmladšího hráče pouhých šest dnů před datem 16. listopadu, na který připadlo 125. výročí od založení klubu. Když útočník Adam Hložek nastoupil v samém závěru posledního duelu v Karviné, bylo mu 16 let, 3 měsíce a 16 dnů. Letenští fanoušci hned zbystřili a budou doufat, že z vlastní líhně vzejde nový kanonýr typu Davida Lafaty...

Foto: sparta.cz

Sparťan Adam Hložek během ligového debutu v Karviné.

Článek
Fotogalerie

Skoro nic nemohl stihnout. Jen sparťanský rekord. V poslední minutě základního času vystřídal Pulkraba a záhy se mohl se zkušenějšími spoluhráči radovat z výhry 3:1.

Nejmladší fotbalisté Sparty v lize:
Adam Hložek16 let, 3 měsíce, 16 dnů10. 11. 2018 s Karvinou
Václav Kadlec16 let, 5 měsíců, 5 dnů25. 10. 2008 s Příbramí
Tomáš Jun16 let, 8 měsíců, 28 dnů15. 10. 1999 s Hradcem
Martin Klein16 let, 9 měsíců, 7 dnů9. 4. 2001 se Synotem
Václav Dudl17 let, 24 dnů16. 10. 2016 s Jihlavou

Adam Hložek je devátým hráčem Sparty, který v samostatné české lize debutoval před dovršením 18 let. Někteří z jeho předchůdců zapadli, jiní zaujali. Třeba Tomáš Jun později získal korunu krále střelců, Václav Kadlec a Ladislav Krejčí došli až do reprezentace.

„Že jsem mu dal přednost před ostatními hráči, něco ukazuje. Nenastoupil proto, abychom byli zajímaví, ale proto, že si to zaslouží. Jediný z mladých, kteří s námi trénují, se vyrovnal chlapskému fotbalu a udělal progres," říká na Hložkovu adresu trenér Zdeněk Ščasný.

Když mladík začátkem října poprvé nastoupil za áčko v poháru proti Polné, sedm minut mu stačilo, aby jeden gól dal a druhý připravil.

Přišel s bratrem jako Rosický

Na Letné jako by čerstvý rekordman kopíroval příběh Tomáše Rosického. Malý Mozart přišel původně jako doplněk ke staršímu bratrovi Jiřímu, jehož rozlet později zabrzdila četná zranění.

Stejně tak Adam Hložek. Před čtyřmi lety přišel do Sparty z Brna jen jako bonus ke staršímu sourozenci. Také o čtyři roky starší Daniel byl velký talent, jeden z českých lídrů ročníku 1998, jeho parádně rozjetou kariéru však zastavila zlá diagnóza lékařů, kteří mu našli nádor v hlavě.

Dva dny po debutu v Karviné odletěl Hložek za reprezentací do 17 let na turnaj do Irska, kde v Dublinu odehrál duel s Anglií (0:0).

„Jsou dny, kdy na něm je samozřejmě vidět únava. Pokud s ním budeme rozumně pracovat, roste v něm Spartě velký hráč. Je obdivuhodné, jak na hřišti vždy udělá dobré rozhodnutí," líčí kouč Ščasný.

Spoluhráči žasnou, že je mu teprve šestnáct

Sparta svůj mladý klenot mediálně šetří, za Hložka tak zatím mluví jeho spoluhráči.

„Pokaždé se divím, že je mu teprve šestnáct... Má dobré tělo, je silný fyzicky, a navíc opravdu dobrý s míčem. Jsem si jistý, že ve Spartě má před sebou velkou budoucnost. Musíme mu pomáhat v růstu a starat se o něj," říká pro klubovou televizi rumunský reprezentant Nicolae Stanciu.

„Na tréninku dobře pracuje a není náhoda, že dostal šanci. Myslím, že když bude tvrdě pracovat, bude mít velkou kariéru," přidává se srbský stoper Uroš Radakovič.

Bude zajímavé sledovat, zda se mladý Hložek objeví v nominaci i na nedělní výroční duel s Jabloncem, v němž Sparta v černých retro dresech oslaví 125. výročí založení klubu se svými fanoušky.

Reklama

Související témata: