Hlavní obsah

Další patálie s cizincem. Mandjeck si u FIFA stěžuje na Spartu

Praha
Aktualizováno

Sázka na masivní internacionalizaci kádru se jí i po více než dvou letech vrací jako bumerang. Nejenže fotbalovou Spartu stáhla do průměru na hřišti, ještě má starosti mimo ně. Loni si na ni právník Jonathana Biabianyho stěžoval u mezinárodní hráčské asociace FIFPro, že ho přeřazením do juniorky šikanuje a porušuje předpisy. Teď se pro změnu ozval kamerunský reprezentant Georges Mandjeck. Stížností u FIFA se domáhá předčasného rozvázání smlouvy, kterou na Letné ještě na rok má.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťan Georges Mandjeck během odvetného utkání 3. předkola Evropské ligy s CZ Bělehrad.

Článek

Kamerun sice titul afrického šampiona neobhájil, Georges Mandjeck byl ovšem stabilní součástí jeho týmu. Zdálo se, že by ho Letenští poté, co hostoval v Metách a celou minulou sezonu v Maccabi Haifa, po návratu z reprezentační akce zase mohli zkusit.

Po dovolené se měl do Sparty vrátit, místo toho však vykopal válečnou sekeru. Třicetiletý záložník považuje roční zbytek smlouvy za neplatný a chce ho předčasně rozvázat. Sparta situaci řeší s FIFA.

"Před nějakou dobou jsme byli kontaktováni ze strany FIFA, že po nás chtějí vyjasnit některé věci související s Georgesem Mandjeckem. Momentálně jsme ve fázi druhé odpovědi nebo vysvětlování. Je to věc týkající se smluvního vztahu mezi klubem a hráčem," vysvětluje Ondřej Kasík, tiskový mluvčí Sparty.

Nebyl očekávanou posilou

Mandjecka koupila před dvěma lety jako součást armády cizinců, které si poručil italský kouč Andrea Stramaccioni. Kamerunec však nebyl očekávanou posilou, zahrál si jen deset ligových utkání a v zimě mazal zpátky do Met. Další rok pak strávil v Izraeli.

Francouzský L'Équipe přišel s informací, že si Mandjeck u FIFA stěžuje na nevyplacené bonusy. Také mu údajně vadí, že ve Spartě nedostal zaměstnaneckou smlouvu, ale byl vedený jako osoba samostatně výdělečně činná, což je v českém fotbale proti dalším zemím Evropské unie běžnou praxí v souladu s tuzemskou legislativou.

"Některá média si odvodila, že jde o OSVČ a tak. Tam se řeší primárně jiné věci," říká Kasík.

Reklama

Související témata: