Hlavní obsah

Haló, místo práce jdeš hrát ligu! Jablonecký projektant debutoval ve třiceti, šéfovi z Liberce navzdory

Praha

Ještě v pondělí šel normálně do práce a nic netušil. Z všedního dne ho však vytrhl telefon bývalého kouče národního týmu. Petr Rada povolal při velké nouzi o stopery člena jablonecké rezervy do áčka. Jiří Váňa si vzal dovolenou a rázem se stal nejslavnějším projektantem na domácí fotbalové scéně. Ve třiceti letech debutoval v lize, navíc rovnou na Spartě. Až dosud přitom byla jeho vrcholem ČFL, třetí nejvyšší soutěž...

Za Jablonec nastoupil projektant! Jiří Váňa si kvůli zápasu na Letné musel vzít dovolenou.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Váňa? Snad ne ten žokej? Tak a podobně se ptali nejen fanoušci, ale i experti, když se v základní sestavě Jablonce objevilo zcela neznámé jméno.

„Ligová premiéra pro mě byla obrovsky složitá. Nejtěžší na světě. I ve třiceti letech," líčí Jiří Váňa po sobotní porážce 0:2 na Letné.

Co řekl na výkon Jiřího Váni trenér Petr Rada?Video: Sport.cz

V posledních dnech napsal nevšední příběh.

„Trenér mi volal v pondělí do práce, ať přijdu v úterý na trénink. Dorazil jsem na něj obrovsky natěšený. Týden jsem odtrénoval a hrál na Spartě. Jsem odchovanec Jablonce a něco takového je opravdu sen. Zážitek na celý život! Snad nebude poslední, což se ještě uvidí," vyznává se projektant.

Šéf chvíli protestoval

Nejprve si samozřejmě musel uspořádat své záležitosti v zaměstnání. „Šéf je z Liberce, takže mu fandí. Chvíli protestoval, ale vysvětlil jsem mu to," řehtá se.

S nečekanou šancí se vypořádal bez velkých nervů.

„Když jsem přišel poprvé na stadion, byl ještě prázdný, tak jsem docela nervózní byl. Na hřišti ze mě všechno spadlo. Věřil jsem si víc a víc."

Adam Hložek si gól dal jako předčasný dárek k sedmnáctým narozeninámVideo: Sport.cz

Nikdy si ani neplánoval, že by se chtěl fotbalem živit.

„Od osmnácti, kdy jsem skončil v dorostu, jsem bral fotbal jako koníček. Jeden rok v ČFL byl pro mě splněný sen. Dokonce jsem si dvakrát zahrál i pohár proti Jablonci, jednou s Dobrovicí, jednou s Jiskrou Mšeno. Ligový debut na Spartě je ale úplně něco jiného," je Váňa stále jako ve snu.

Rada mu klidně zaplatí další týden dovolené

Ještě za bezbrankového stavu namazal míč Kozákovi a měl velké štěstí, že domácí kapitán tutovku nevyužil. „Hrůza, můj velký kiks. Proklínal jsem se a bál, že půjdu ze hřiště. Naštěstí pro nás situace dobře dopadla."

Navzdory jedné hrubce sklidil pochvalu. „Vytrhl nám trn z paty. V Příbrami nebo na Dukle by měl premiéru samozřejmě lehčí. Určitě nijak nepropadl," hodnotí Petr Rada.

Je to jen první krok, musíme jich udělat víc, abychom nastavili správný směr, ví trenér Sparty Václav JílekVideo: Sport.cz

„Když jsme se dozvěděli, že nastupuje neznámý obránce, myšlenka byla nenechat hrát Břečku, ale druhého stopera, že by pod tlakem nemusel být na Spartě tak stabilní. Ale klobouk dolů, jak obstál a svou premiéru zvládl," přidává se trenér soupeře Václav Jílek.

Jablonec již ve čtvrtek nastoupí v Arménii v předkole Evropské ligy. Otázkou je, zda tam poletí i Váňa.

„Slušný hráč. Asi by nebylo vhodné ho hned vyřadit. Uvidíme, jak to bude mít v práci. Klidně mu týden zaplatím, aby si dovolenou protáhl," usmívá se Rada.

Reklama

Související témata: