Hlavní obsah

Boleslav jásá! V nastavení skolila Spartu. Slovácko šokovalo Plzeň, slaví i Jablonec

Praha
Aktualizováno

Slovácko na giganty prostě umí! Po vítězství na Spartě (2:0) z prvního kola Fortuna ligy stejným poměrem šokovalo domácí Plzeň, když se o branky postarali Ondřej Šašinka a Tomáš Zajíc. V přestřelce pohárových zástupců Mladá Boleslav zdolala pražskou Spartu 4:3, tři góly dal domácí Muris Mešanovič. V dalším nedělním utkání pátého kola si Jablonec poradil s Opavou 2:1. V čele tabulky je Slavia o tři body před Jabloncem a Plzní.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Muris Mešanovič z Mladé Boleslavi se raduje z úvodního gólu.

Článek
Fotogalerie

Střelecké i herní trápení Plzně pokračovalo i v prvním poločase zápasu se Slováckem. Favorit si v úvodních 45 minutách nevypracoval prakticky žádné vyložené gólové šance, sám naopak po nedůrazu v obraně a výborné práci Tomáše Zajíce prohrával, když se z bezprostřední blízkosti trefil Ondřej Šašinka a poslal hosty do vedení 1:0.

A pro vicemistry bylo ještě hůře. I přes územní převahu v úvodu druhého poločasu hostujícího Trmala překonat nedokázali, sami naopak z rychlého brejku dostali druhý gól, o který se postaral Zajíc a zvýšil na 2:0. Západočeši již reagovat nedokázali a připsali si první porážku v letošním ročníku.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Zleva Tomáš Chorý z Plzně a Petr Reinberk ze Slovácka.

Jablonec zdolal oslabenou Opavu

V prvním poločase byli aktivnější hosté, kteří na domácí Hrubého branku vyslali tři střelecké pokusy, Jablonečtí naopak hostujícího Fendricha neprověřili ani v jednom případě.

Důležitý moment přišel v 52. minutě, kdy byl po druhé žluté kartě vyloučen hostující Jurečka, čehož domácí využili už o čtyři minuty později, kdy je poslal do vedení Jan Sýkora. Ani to Opavské nezlomilo a postaral se o to nezkušenější hráč hostů Pavel Zavadil, který v 63. minutě vyrovnal na 1:1.

Druhý domácí úder však přišel v 71. minutě, kdy se trefila další posila ze Slavie Jan Matoušek a upravil na konečných 2:1.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Jan Matoušek z Jablonce a Jan Schaffartzik z Opavy.

O druhou prohru Letenských v nové ligové sezoně se hattrickem zasloužil Muris Mešanovič. Bosenský útočník se nejprve trefil z penalty, hosté srovnali zásluhou Dávida Hancka, ale Mešanovič do konce úvodní půle vrátil Středočechům vedení.

Vyrovnání Pražanů zařídil Benjamin Tetteh, Mešanovič však minutu po něm dokonal hattrick. Sparta odpověděla po trefě Libora Kozáka. Tři body v dramatickém souboji dvou účastníků třetího předkola Evropské ligy domácím zařídil ve třetí minutě nastavení Lukáš Budínský.

Program 5. kola:
Pátek
Zlín - Teplice 1:0
Sobota
Ostrava - Bohemians 4:2
Příbram - České Budějovice 2:0
Olomouc - Karviná 1:1
Slavia - Liberec 1:0
Neděle
Jablonec - Opava 2:1
Branky: 56. Sýkora, 71. Matoušek - 63. Zavadil
Plzeň - Slovácko 0:2
Branky: 42. Šašinka, 61. Zajíc
Ml. Boleslav - Sparta 4:3
Branky: 17. z pen., 38. a 75. Mešanovič, 90.+4 Budínský - 29. Hancko, 74. Tetteh, 86. Kozák

Reklama