Hlavní obsah

Jednoho Robocopa už Slavia má, nástup hlásí další

Praha

Přišel jako drahá posila z Jablonce, v létě měl údajně stát 40 milionů korun. V soutěžním zápase fotbalové Slavie se však Tomáš Holeš poprvé představil až v 5. ligovém kole proti Liberci (1:0). Hned v základní sestavě, jenže nikoliv v obraně, ale nečekaně na kraji zálohy. „Roli jsem rád přijal. Baví mě, v týdnu před zápasem jsem si ji vyzkoušel,“ usmívá se šestadvacetiletý hráč.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Holeš ze Slavie Praha během utkání s Libercem.

Článek
Fotogalerie

První soutěžní zápas za Slavii jste odehrál na nezvyklé pozici. Kraj zálohy vám tedy vyhovuje?

Nemám problém se přizpůsobit. Hraje se na něm víc vepředu, trochu méně zodpovědnosti dozadu.

Jaké zkušenosti s tímto postem máte?

Když jsem v Hradci začínal v lize, tak jsem hrál v záloze. Byl jsem rád, že mě tam teď chce trenér zkusit. Jako bek má člověk všechno před sebou, v záloze musí pracovat už i zády k bráně. To se budu muset ještě víc naučit, ale myslím, že zálohu zvládnu.

Nic jiného vám asi nezbude, když na pravém kraji obrany stabilně nastupuje reprezentant Coufal...

Ano, Vláďa hraje výborně a je těžké se přes něj dostat. Během podzimu však bude zápasů hodně, také on si určitě bude potřebovat odpočinout. Budu připravený ho na beku zastoupit.

Coufal si svou nezdolností získal pověst slávistického Robocopa. Stejný jste ovšem i vy, za Jablonec jste v minulé sezoně nastoupil do všech zápasů jak v domácí soutěži, tak v Evropské lize.

Když hraju, tak taky pořád. (úsměv) Jsme podobné typy. Ale hrát na kraji obrany může jenom jeden. Pokud tedy budu nastupovat v záloze, tak se tam taky budu snažit. A kdykoliv můžu jít na beka.

Máte dojem, že trenér Trpišovský s vámi počítá do zálohy dlouhodobě?

Nejspíš bude vždy záležet na typologii soupeře. Proti Liberci chtěl trenér hráče do rychlosti, hodně záběhů za obranu. Až bude zase potřeba víc podržet balon a mít mezihru, tak nastoupí třeba jiný hráč.

Debut jste si nevybral ve správnou chvíli. Zápas s Libercem se hrál na uzavřeném stadionu.

Mrzí mě, že jsme tak přišli i o tradiční děkovačku. Těšil jsem se do Slavie, že budu hrát ve skvělé atmosféře. Zápas proti Liberci byl jako přátelák. Myslím však, že ještě bude příležitost. Fanoušci nás ženou dopředu, pomůžou nám třeba v pasážích, kdy jsme trochu zadýchaní.

Reklama

Související témata: