Hlavní obsah

Děravá Sparta. Sráží ji naivita beků

Praha

Mají druhou nejhorší obranu v soutěži! Fotbalisté Sparty inkasovali v pěti ligových kolech osm branek. V neděli schytali čtyřbrankový příděl na hřišti Mladé Boleslavi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zklamaný Costa Nhamoinesu ze Sparty během utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

„Děláme naivní, triviální chyby. Pokud je neodstraníme, vyhrávat nebudeme," čertil se po přídělu v Boleslavi trenér Václav Jílek, který se Sparty ujal před sezonou.

V součtu s pohárovým utkáním s Trabzonsporem nasadil do šesti utkání devět obránců. Jen dvakrát sparťané udrželi čisté konto. A celkem deset inkasovaných branek je nelichotivou vizitkou klubu s mistrovskými ambicemi.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Tomáš Wágner a Muris Mešanovič z Boleslavi, vpravo Lukáš Štetina ze Sparty.

„Budeme na to reagovat a do dalších utkání zohledníme, jaké výkony jednotliví hráči podávají. Druhá věc je, jak vypadají během týdne v přípravě. Ale množství branek z prostoru středních obránců je skutečně velké. Takže prvním úkolem je, abychom tenhle faktor zlepšili," naznačil Jílek, že už ve čtvrtek při odvetě 3. předkola Evropské ligy v Trabzonsporu bude obrana možná fungovat znovu v jiném složení.

„Defenzivní čtyřka by měla být sehraná, kompaktní. Je obrovské plus, pokud hráči vědí, jak se zajistit, znají reakce kolegy. Při časté rotaci je slabší i komunikace, která je klíčová. V dnešní hře rozhodují desetinky," prohlásil Vlastimil Palička, bývalý fotbalový trenér.

„Často se hodnotí, jak je obránce konstruktivní, schopný útočit, zakončit. Jenže se zapomíná, že prioritou každého obránce je defenzivní činnost. Je to základ, na který se přestává brát zřetel," pronesl Palička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zamyšlený trenér Sparty Václav Jílek.

Trenér Jílek v Boleslavi připomínal, že Costa či Štetina jsou zkušenými borci, kteří by měli do zadních řad vnést klid. Opak je však pravdou. Štetina se v nedělní bitvě podepsal pod tři inkasované branky, přičemž nešlo o první případ. Costa kromě respektu v řadách soupeřů spíš snadno vnese neklid i mezi vlastní spoluhráče.

Čerstvě získaný Hancko na netradičním postu krajního beka „přispěl" ke dvěma trefám Středočechů. Z kvarteta ustáleného v posledních zápasech je tak vzácnou výjimkou jen Sáček, ovšem ten je mnohem platnější v záloze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Costa si se spoluhráči vysvětluje jednu ze situací před brankou Sparty

„Costova hra je hektická, nevyrovnaná. Taktické postavení a myšlení není dobré. Na pozici krajního obránce to není tolik vidět, ale na postu stopera to je problém. Ze Štetiny vyzařuje nejistota. Nehraje tak, aby z něj měli soupeři respekt. Když s ním nastoupil Radakovič, taky hru takticky nezvládl. Problém je, že suverenita může být i škodlivá," poukazuje Palička na fakt, že sebevědomí některých hráčů zadní linie Sparty je zcela neoprávněné.

Jílek tak čelí svízelné situaci. Musí rychle zalátat mezery, ale přitom příliš nemá kde brát. Toužebně tak vyhlíží uzdravení Lischky. V součtu s Hanckem by mohlo jít o variantu pro střed sparťanské obrany. „Primární problém je v koncentraci a individuálním řešení," měl Jílek jasno, co nejvíc sráží ambice letenského týmu.

Reklama

Související témata: