Hlavní obsah

Kanga na lavičku, Mandjeck na plac. Zaujal sparťan, o němž uvažuje Slavia

Jeho návrat do české ligy poprvé od listopadu 2017 byl paradoxní hned ze dvou důvodů. Ještě v červenci se Georges Mandjeck stížností u FIFA domáhal předčasného rozvázání smlouvy, kterou s fotbalovou Spartou ještě na rok má. A za druhé, v zákulisí se objevila pikantní informace, že o kamerunském reprezentantovi uvažuje rival z Edenu. Afričan každopádně zvládl svůj návrat s grácií a výrazně přispěl k vítězství 2:0 nad Baníkem.

Změny ve sparťanské sestavě. S Mandjeckem, ale bez Kangy Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Strávil na Letné jen půl roku s nástupem kouče Stramaccioniho, pak chodil po hostováních. Navrch s kmenovým klubem válčil přes právníky, takže jeho návrat do rudého dresu se zdál pomalu nemožný.

Však také když hlasatel před nedělním duelem vyvolával jméno Georgese Mandjecka, sparťanský kotel pískal. Ale když šel ze hřiště dolů, tleskala mu celá Letná. Tak dobře zahrál.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Georges Mandjeck ze Sparty nastupuje k utkání s Baníkem.

„Do doby, než vystřídal, patřil k nejlepším hráčům. Byl hodně klidný a dobrý v rozehrávce. Neměl možná tolik míčů, kolik bychom očekávali. Ale v momentě, kdy ho získal, tak nepanikařil," oceňuje trenér Václav Jílek.

Mandjeck jako defenzivní záložník pomohl pokrýt Smolu s Kuzmanovičem. „Splnil své úkoly na jedničku. Byl silný v prostoru, platný v defenzivě i ofenzivě. Jsem spokojený, co Georges odvedl," dodává kouč.

Přijdou mu ještě na chuť?

Na nedávném africkém šampionátu hrál Mandjeck stopera. Za Kamerun nastupoval stabilně. A právě jako obránce zajímá Slavii.

„Šéf klubu Tvrdík se vzhlédl v urostlých afrických kyborzích ve středu obrany. A když teď Deli i Ngadeu odešli, znovu by někoho podobného chtěl. Proto přišla řeč i na Mandjecka," říká zdroj z fotbalového zákulisí.

Těch gólů jsem zatím v lize moc nedal, ohromně si jich proto vážím, radoval se Martin HašekVideo: Sport.cz

Inu kolik je v české lize cizinců, kteří reprezentují svoji zemi...?

Sparta teď každopádně bude muset rozhodnout, co s Mandjeckem. Třeba mu ještě přijde na chuť.

Je trpělivý a pracovitý

„Důležité pro mě bylo sportovní hledisko. Byl v kádru áčka, čekalo se na něj a v tréninku pracoval velmi dobře. Je trpělivý a pracovitý hráč. Jak se prezentoval proti Baníku, ukazoval v posledních 14 dnech v tréninku," ujišťuje Jílek.

V nabitém programu po návratu z Turecka potřeboval rozložit síly.

Sparta proti Baníku nastoupila se stoperskou dvojicí Hancko - Radaković. Jak si vedla?Video: Sport.cz

„Láďa Krejčí odehrál kromě prvního všechny zápasy. Chtěli jsme, aby si trochu odpočinul. Mandjeckovo nasazení se nabízelo. A Georges je svým výkonem jednoznačně obhájil," vysvětluje Jílek.

Kanga se musí přizpůsobit týmu

Naopak Guélor Kanga, který je se čtyřmi góly a dvěma asistencemi nejproduktivnějším hráčem české ligy, proseděl celý zápas jen na lavičce.

Policisté museli zasahovat na stadionu Sparty proti ultras BaníkuVideo: Pavel Jaňurek, Sport.cz

„Někomu se nabízí, že Kanga je jediná možnost pro Spartu. Tak to nemůže být. Nemůžeme se upínat k jednomu hráči, aby nám rozhodoval zápasy. Máme možnosti rotovat sestavou a nasazovat hráče i vzhledem k soupeři. Trávník a Hašek předvedli obrovsky pracovitý výkon," zdůrazňuje kouč.

Ze svých priorit nechce slevit kvůli jedinci. „Nemůže se deset hráčů přizpůsobovat Kangovi. Kaku se musí přizpůsobit týmu. Zvolili jsme sestavu bez něj, ale nebylo v tom nic osobního. Ukázalo se to jako dobrý tah, protože vedl k zaslouženému vítězství," stojí si Jílek za svým.

Chyběl vám v sestavě fotbalové Sparty Guélor Kanga?
Ano.
36,3 %
Ne,
63,7 %
Celkem hlasovalo 1966 čtenářů.

Reklama