Hlavní obsah

Kluci z druhé party podtrhli dominanci Slavie. Jen jsem lapal hubou, netají Hašek

Praha

Posadit až na jedinou výjimku celou základní sestavu na lavičku či dokonce na tribunu a stejně vyhrát derby 4:0? Těžko mohla fotbalová Slavia v duelu s Bohemians předložit výmluvnější důkaz, jak rychlým tempem se vzdaluje a dává na frak veškeré domácí konkurenci. Mezi zápasy 4. předkola Ligy mistrů s Kluží šla do maximálního rizika, jenže kluci z druhé party vytřeli zrak nejen klokanům. Dalším adeptům na titul ukázali, že sešívaní o něj můžou hrát klidně i s béčkem...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

FotbaIisté Slavie Praha Ibrahim Traoré a Milan Škoda oslavují gól na 4:0 během utkání s Bohemains 1905.

Článek
Fotogalerie

Rotace je slabé slovo. Proti prvnímu duelu v Kluži zůstal v základu jen Kúdela. Deset hráčů bylo jiných. Přesto derby suverénně opanovali.

„Nejsem překvapený. Každý den vidím hráče na tréninku, kde hodně nastupují v tomto složení a často i vyhrávají," usmívá se trenér Jindřich Trpišovský.

Klokanům se vzhledem ke složení soupeře črtala velká šance.

„Doufali jsme, že by Slavii v takovém složení nemusely úplně fungovat zažité mechanismy, že by jí hra mohla skřípat a že bychom z toho mohli profitovat," netají kouč Martin Hašek.

Jeho hoši ani tak neměli nárok. Sešívaní pošetřili svůj hlavní arzenál na středeční odvetu, a ještě rozproudili druhý sled.

„V pátek jsem říkal hráčům, že neděláme změny jenom kvůli Kluži. Kdybychom nebyli přesvědčení, že zápas zvládneme, neudělali bychom je," ujišťuje Trpišovský a poukazuje, že ještě loni mezi duely s Kyjevem musel nosné hráče nasadit i do ligy.

O kus dál než před rokem

Jeho mužstvo je však o kus dál. „Před rokem bychom si ještě nemohli takové změny dovolit. Důvodem rotace samozřejmě byly zápasy Ligy mistrů. Důležitá ale byla důvěra v hráče, kteří si hrát zaslouží, což ukazují v trénincích. Nebyl důvod pochybovat, že derby zvládnou," zdůrazňuje kouč mistrovského týmu.

Trenéři Bohemky údajně takřka přesně odhadli, jaké mužstvo proti nim rival nasadí.

„Úplně ne. Mysleli jsme, že v útoku bude Škoda místo Hilála, ale je to jedno. Každého jednoho z nich bychom do Bohemky brali, ale něco mi říká, že nepůjdou," usmívá se hořce Hašek. „Po třetím gólu bylo po zápase a pro mě už otrava koučovat takový zbytek utkání. Jen jsem lapal hubou a bál se, aby nepřišel čtvrtý gól. Stejně padl," dodává výmluvně.

Styl je daný pro všechny

Může jen závidět kolegovi, který má borce na dvě mistrovské jedenáctky.

„Náš styl je v podstatě pořád stejný, hráči ho musí zvládnout. Kdyby hráli jiným stylem, nemůžou tady být," říká Trpišovský striktně.

Slavia si z Kluže přivezla víc než nadějnou výhru 1:0. Ve středu bude mít mečbol na svůj historicky druhý postup do Ligy mistrů

„Dvě absence byly ze zdravotních důvodů, u zbytku nešlo o šetření, ale pouze o prevenci případného zranění," vysvětluje kouč.

Zdravotní stav nepustil do derby dva obránce Hovorku a Coufala.

„Jak je znám, ve středu budou hrát, i kdyby měli mít nějakou část těla umělou," směje se Trpišovský.

Reklama