Hlavní obsah

Sparta cítí křivdu a opřela se do rozhodčích. Vedení zpochybnilo regulérnost ligy

Praha
Aktualizováno

Vedení Sparty Praha kvůli výkonům sudích zpochybnilo regulérnost fotbalové ligy a vyzvalo komisi rozhodčích i FAČR, aby zajistily nápravu. Letenští šéfové uznávají, že výkony mužstva jsou na začátku sezony mizerné. Způsob řízení utkání ze strany sudích však podle nich představuje zásadní problém.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Pavel Julínek sleduje videozáznam během utkání Liberce se Spartou.

Článek

Došla jim trpělivost. "V dosavadním průběhu ligové sezony vytvářejí rozhodčí vysoce nestandardní prostředí, ve kterém ovlivňují regulérnost průběhu celé nejvyšší soutěže a poškozují pověst fotbalu v očích veřejnosti," uvádí Sparta ve vyjádření představenstva klubu.

"Konkrétně v případě Sparty byl ze sedmi odehraných soutěžních utkání náš klub ve čtyřech opakovaně závažně poškozen v klíčových momentech. Ve všech případech šlo navíc o situaci, kdy byl na utkání přítomný VAR, což činí tato poškození o to méně omluvitelná a pochopitelná," poukazují Letenští.

Své argumenty doplňují přehledem zásadních chyb arbitrů ve čtyřech zápasech ze sedmi odehraných kol.

"Proti minulé sezoně se jedná zejména z pohledu situací, ve kterých byl zapojen VAR, o zásadní zhoršení. Zásadně přitom odmítáme, že by příčinou pochybení měla být přímo technologie VAR, protože v porovnání s minulou sezonou nedošlo k žádnému zhoršení podmínek pro činnost videorozhodčích. Naopak zkušenost první sezony logicky měla vést ke zlepšení využití této technologie v právě probíhající sezoně. Příčinou zhoršení je tedy nekvalitní nebo tendenční práce rozhodčích," podivuje se Sparta.

Vyzývá proto Komisi rozhodčích FAČR, aby okamžitě zjednala nápravu a zajistila regulérnost stávajícího ročníku ligové soutěže. Současně vyzývá FAČR, která určuje členy komise rozhodčích a která za činnost komise nese finální odpovědnost, aby této otázce věnovala nejvyšší prioritu.

A co bídná forma mužstva...?

Objevují se samozřejmě kritici, kteří tvrdí, že palbou do rozhodčích zakrývá Sparta zoufalé výkony svého mužstva.

"Zdůrazňujeme, že vyjádřením v žádném případě nechceme omlouvat a zastírat ani neuspokojivé výsledky našeho A-týmu, ani nedostatečnou sportovní výkonnost některých hráčů. Na řešení nápravy intenzivně pracuje sportovní úsek, zejména trenér Václav Jílek a jeho realizační tým. Samozřejmě ve spolupráci se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým," ujišťuje vedení klubu.

Předseda FAČR: Chyb bylo hodně

Předseda FAČR Martin Malík připouští, že chyb rozhodčích je v poslední době neúměrně mnoho. "Samozřejmě je jasné, že videorozhodčí aktuálně nenaplňuje očekávání fanoušků. K chybám dochází, stejně jako k nim dochází v zahraničí. Samozřejmě je tristní množství chyb. Pochopitelně budu apelovat na komisi rozhodčích, abychom se situací zabývali," reaguje Malík.

"Za mě jedno z řešení, která jsou nasnadě, je, aby došlo k urychlenému zavedení VAR na všechna utkání, abychom pro VAR měli jednotnou technologii a dostatek vyškolených rozhodčích. V tuto chvíli máme pro VAR vyškoleno 14 rozhodčích," říká Malík.

Velké množství chyb podle něj způsobuje i fakt, že rozhodčí spadají pod FAČR, zatímco technologicky má VAR na starosti Ligová fotbalové asociace, která řídí profesionální soutěže. Proto s LFA jedná o sjednocení použití VAR.

Na které situace Sparta poukazuje:
České Budějovice - Sparta
35. minuta - Faul domácího hráče Mršiće na Michala Sáčka neposouzen jako pokutový kop pro ACS (za stavu 0:1 z pohledu  Sparty).
44. minuta - Gól Adama Hložka zrušen pro údajný faul na brankáře hráčem Krejčím. Ten byl přitom sám faulován hráčem domácích Javorkem (průběžný stav 0:1).
Mladá Boleslav - Sparta
79. minuta - Neodpískaný pokutový kop ve prospěch ACS po faulu Matějovského na Štetinu (průběžný stav 2:3).
Sparta - Baník Ostrava
27. minuta - Nedošlo k vyloučení hráče hostí Kuzmanoviće po úderu do obličeje hráče Mandjecka (průběžný stav 1:0).
28. minuta - Nevyloučení hráče hostí Smoly po surovém faulu na Trávníka (průběžný stav 1:0).
69. minuta - Neudělení druhé ŽK hráči hostí Procházkovi po faulu na Sáčka (průběžný stav 2:0).
Liberec - Sparta
42. minuta - Neudělení druhé ŽK hráči Kačarabovi po faulu na Tetteha (průběžný stav 0:0).
54. minuta - Nesprávně nařízený pokutový kop ve prospěch Liberce (průběžný stav 0:1).
Souhlasíte s názorem fotbalové Sparty, která zpochybnila regulérnost nejvyšší soutěže?
ano
66,8 %
ne
33,2 %
Celkem hlasovalo 5532 čtenářů.

Reklama

Související témata: