Hlavní obsah

Kapitáne, co se děje se Spartou...?! Cesta ven není lehká, neskrývá Kozák

Určitě se jim nedá vyčítat, že by jejich fotbal nebavil. Po osmi kolech mají Letenští 16 vstřelených gólů, nejvíc spolu s vedoucí Slavií. Ale také 14 inkasovaných, horší jsou v tomto směru už jen Bohemians a Opava se šestnácti. Posledním ilustrujícím příkladem sparťanské naivity a křehkosti je nedělní remíza 3:3 s Olomoucí. Domácí během utkání hned dvakrát ztratili vedení. „Nedokázali jsme se ubránit euforii,“ kaboní se kapitán Libor Kozák, který otevřel skóre a poprvé v rudém dresu se tak trefil na domácí půdě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Libor Kozák ze Sparty Praha během utkání s Olomoucí.

Článek
Fotogalerie

Hodně gólů, ale další bodová ztráta. Kde vidíte příčinu?

Klíč ke konečnému výsledku vidím v tom, že jsme udělali individuální chyby, po nichž jsme inkasovali. Olomouc proměnila všechno, co měla, což nás stálo body.

Prohrávali jste, ale do druhého poločasu vlétli a skóre otočili. Proč jste vedení neudrželi?

Byli jsme v laufu a cítili, že vyhrajeme. Měli jsme ještě spoustu dalších šancí. Když jsme skóre otočili, měli jsme se pak ubránit euforii a trochu to zavřít. Chyba. Ani tak ale nemůžeme inkasovat po jediné pološanci soupeře... Důvodů, proč jsme nezískali tři body, je víc. Jasné však je, že určitě jsme si zápas měli jako tým, který hraje doma, pohlídat.

Jenže podobně mluvíte týden co týden. A Sparta je sedmá, mimo skupinu o titul...

Cesta ven není lehká, když se chyby znovu a znovu opakují. Vlastně to samé se nám stalo v Boleslavi. Musíme dál makat a věřit tomu, co děláme. Jakmile se člověk vzdá, pak je teprve konec. Musíme růst jako tým a postupně přestat dělat chyby. Konkrétní věci je ale třeba probrat, až opadnou pozápasové emoce.

Třeba neschopnost v obraně ovšem bije do očí.

Defenziva není zdaleka jen věcí čtyř lidí v obraně. Začíná již u útočníků, je nás na ni všech jedenáct. Musíme bránit jako celek, což neplníme.

Spoustu šancí jste zahodili, je však příslibem aspoň slušný počet vstřelených gólů?

Co nám jsou platné, když stále ztrácíme body... Každý dobrý tým, který útočí na nejvyšší příčky, musí mít dobrou defenzivu. Jestliže nám nefunguje, pak si ofenzivou tolik nepomůžeme. Musíme přestat inkasovat a pak přidat ofenzivní část. Je třeba vylepšit obranu celého týmu.

Reklama

Související témata: