Hlavní obsah

Co říká tvoje máma o rasismu? Sparta obsadila Štáfka do syrové a provokativní kampaně

Praha

Nejednou už za projevy rasismu části svých fanoušků zaplatila. Naposledy v předkole Evropské ligy, když musela zápas s Trabzonsporem odehrát bez diváků. Fotbalová Sparta proto zdůrazňuje, že je a nadále bude klubem, který je otevřený hráčům bez ohledu na jejich původ, barvu pleti a víru. Před nedělním ligovým derby se Slavií připravila velmi netradiční video. Vystupuje v něm herec Jakub Štáfek a je vzkazem směřujícím k tribunám na Letné i jinde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Štáfek alias Julius Lavický se ujal netradiční role...

Článek

Řekli si, že derby je ideální příležitost znovu promluvit o rasismu.

„Zvolili jsme syrovou a poměrně provokativní formu. Štve nás, v jakém prostředí někdy musejí podávat výkony naši hráči, kteří sem přišli například z Afriky. Chtěli jsme být kontroverzní. Právě to má někdy nejvýraznější efekt," vysvětluje Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

„Nechceme být pokrytci a poukazovat na ostatní, když stejný problém řešíme i my sami. Ale budeme rádi, pokud se nám podaří téma rozvířit a do veřejné debaty se zapojí i další kluby," dodává.

Letenští si přejí, aby téma rasismu nebylo bagatelizované a přehlížené, přestože se týká minoritních skupin na stadionech.

„Inspirovali jsme se v zahraničí a oslovili herce a našeho fanouška Jakuba Štáfka s nápadem natočit tohle video. Naší dlouhodobou strategií je téma rasismu otevírat, mluvit o něm a upozorňovat na něj. Uvnitř klubu se na všech úrovních shodujeme, že chceme a musíme být moderním klubem, který projevy rasismu odsuzuje," říká Kamil Veselý, marketingový ředitel Sparty.

Reklama

Související témata: