Hlavní obsah

Bookmakeři v derby favorita nenašli, většina sázek ale míří na Slavii

Praha

Fotbalovou ligu čeká v neděli první velký souboj týmů silné trojky. V pražském derby se představí Slavia na půdě odvěkého rivala Sparty. Oba týmy vstoupily do sezony rozličně. Zatímco sešívaní v domácí soutěži ještě neprohráli a probojovali se do Ligy mistrů, kde navíc v prvním kole na San Siru obrali o body i slavný Inter, Sparta v Evropě chybí a v lize ztrácí na čelo tabulky po devíti kolech devět bodů. Bookmakeři přesto věří, že je derby otevřené, na Spartu drží kurz 2,72:1, na remízu 3,55:1 a na Slavii 2,68:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Karel Hrubeš diskutuje s hráči (zleva): Guelor Kanga, Milan Škoda a Florin Nita během derby.

Článek

Ještě na začátku týdne byly kurzy na výhru v derby výrazně ve prospěch Slavie (2,3:1 na výhru Slavie - 3,3:1 na výhru Sparty). Jenže Slavia má po náročné Lize mistrů, hlásí zdravotní problémy u několika hráčů a své trumfy drží i Sparta.

„Letenští potřebují konečně pořádný výsledek s pořádným soupeřem, a když se jim v minulosti nedařilo, na domácím stadionu dokázali zabrat. Navíc sparťanské tribuny vyvinou na některé hráče Slavie, kteří prošli nedávno Spartou, enormní tlak. To vše může do výsledku zápasu promluvit," míní Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Stanciu bude mít derby na Letné těžké. Fanoušci chystají krysy, hady a prasataVideo: Sport.cz

I proto jsou kurzy na výhru obou rivalů prakticky shodné.

Rozložení sázek ovšem vyrovnanosti kurzů neodpovídá. Jen 14 % sázkařů u jeho kanceláře tipuje vítězem Spartu, 12 % dává remízu a 74 % tiketů obsahuje tip: vítězem utkání bude Slavia. Hodně sázkaři věří, že bude derby bohaté na góly, třeba tipu více než 1,5 gólu (minimálně 2 góly v zápase) v kurzu 1,32:1.

„Všichni očekávají ofenzivní manévry, ale pokud vyhodnotím všechny proměnné, můj osobní tip na výsledek je 1:1," říká Urbanec.

Kurz na smír má svou hodnotu

„Asi netřeba diskutovat, kde je momentálně větší kvalita. Sešívaní se vezou na vlně a případné vítězství na půdě největšího soupeře jejich sebevědomí ještě více posílí. Určitým handicapem je pro ně náročný program a zdravotní potíže několika opor. Kouč Trpišovský i na San Siru praktikoval fyzicky náročný fotbal, což bylo v závěru cítit a Sparta si je toho dobře vědoma," přemítá Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Bude Slavia v derby na Spartě těžit ze standardek?Video: Sport.cz

„Šance Letenských na úspěch spočívají v utahání soupeře, v důrazném celoplošném fotbalu a tvrdosti v osobních soubojích. Poslední dvě derby na Letné skončila remízou a kurz na smír má svou hodnotu i před nedělní konfrontací," shoduje se Hanák s kolegou.

Titul? Slavia má bezmeznou důvěru!

Pikantní bude derby zejména pro záložníka Stanciua, který se na půdě svého bývalého zaměstnavatele nepochybně bude chtít v kurzu 3:1 gólově prosadit. A také kapitán Slavie Souček, který dokázal skórovat v posledních čtyřech vzájemných utkáních, bude mít v kurzu 3,5:1 zvýšenou střeleckou motivaci.

Rozdílný vstup obou týmů do sezony se pochopitelně promítá i v jejich šancích na titul. Zatímco Slavia se v očích bookmakerů může s kurzem 1,2:1 těšit takřka bezmezné důvěře, v případě Sparty a jejím kurzu 20:1 by šlo o velké překvapení.

Reklama

Související témata: