Hlavní obsah

Most mění filozofii, otestuje mladé cizince

Josef PešoutPrávo

Lukrativním smlouvám pro zkušené hráče odzvonilo, mostecký fotbalový klub zásadním způsobem mění svou filozofii. Vydává se odvážnou cestou nákupu a testování mladých cizinců, kteří by elánem a nadšením nahradili uvadající „hvězdy“.

Foto: SPORT.CZ

Ilustrační foto

Článek

Iniciátorem razantního řešení je prezident klubu Petr Kabíček. „V uplynulých dvou letech měli hráči v Mostě nadstandardní podmínky, ale výkony tomu neodpovídaly. Jediným světlým okamžikem bylo loňské jaro, kdy jsme se po přezimování na posledním místě s přehledem zachránili. Těžko se ale smiřuji s nepovedeným minulým ročníkem,“ pravil klubový šéf. „Není přece možné, aby takhle dobře finančně zabezpečený tým skončil až dvanáctý,“ zlobil se Kabíček.

Snížení pětasedmdesátimiliónového rozpočtu o třetinu přimělo mostecké vedení k úsporným opatřením. A ta se dotkla i hráčských kontraktů. Klub už opustili brankář Vaniak, Zbončák, Pikl, Pešír, Brzezina, Jendruščák, Macek, Krejčí. „Nevím, kam odejdou. Jsou to nesporně dobří fotbalisté, ale v Mostě to neprokázali,“ řekl prezident o hráčích, kteří ho zklamali.

„Takové loučení s Mostem jsem si nepředstavoval, ale na nikoho se nezlobím. V sedmatřiceti letech mi dali šanci zachytat si v první lize a snažil jsem se odvádět co nejlepší výkony. A že se klub rozhodl pro novou strategii, v níž už s námi nepočítá, musím brát jako fakt,“ svěřil se brankář Martin Vaniak.

Na odchodu z Mostu je i kanadský stoper Hainault. „Má oficiální nabídku z německé bundesligy,“ naznačil Kabíček, kam povedou další kroky nadějného borce. Přestupová částka přijde klubu jistě vhod. „Rok a půl jsme jen nakupovali. Snad se nám to aspoň touto formou nějak vrátí,“ uvažoval šéf.

Právě z Německa si chce brát příklad, co se týče zahraničních hráčů. „V bundeslize hraje pětašedesát procent cizinců a nikdo se nad tím nepozastavuje,“ tvrdil mostecký boss. Zastáncem přílivu „legionářů“ do klubu je i nový trenér Robert Žák: „Práce s nimi se nebojím. Tihle kluci se prostřednictvím české ligy určitě chtějí dostat i do velké fotbalové Evropy. Věřím, že většina z nich projeví snahu učit se česky. Když přijdou čeští fotbalisté do Itálie nebo Anglie, také se po nich požaduje komunikace v místním jazyce.“

Předpoklady prosadit se v české lize podle trenéra mají hlavně australský brankář Acevski, americký útočník s řeckým pasem Philipakos, Brazilec Andrei da Silva, Argentinec Rosendo, Francouzi Boutasgount a Tavars a Bulhar Bogdanov.

V pátek se nově tvořící mostecký celek poprvé představí na trávníku při zápase s Trnavou v Nymburce.

Reklama

Související témata: