Hlavní obsah

Zranění na Bali, operace v Praze, takže až po třinácti kolech si prožil Lé Giang debut v bráně Klokanů

Praha

Přece jen se dočkal. V lize pomalu po půldruhém roce, v Bohemians po dvanácti odehraných ligových kolech. „Po všem, co se událo a čím jsem si prošel, jsem se hrozně těšil,“ přiznával sedmadvacetiletý gólman pražských Klokanů Patrik Lé Giang po nedělním duelu s Opavou, v němž udržel čisté konto a svému týmu pomohl k důležité výhře a zisku tří bodů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Bohemians oslavují gól na 1:0 během utkání 13. kola Fortuna ligy s Opavou.

Článek

Klokani koupili slovenského gólmana s vietnamskými kořeny v létě se značným předstihem. Jejich brankářská jednička Fryšták koketoval s odchodem do ciziny, takže potřebovali náhradu. A bylo docela logické, že si ji vyhlédli v druholigové Vlašimi, kde Patrik Lé Giang pod koučem Martinem Haškem trénoval.

Pár dnů před zahájením letní přípravy však do plánů Klokanů i samotného Lé Ginha zasáhl osud. Na dovolené na Bali si nová akvizice vršovického klubu zlomila při autonehodě klíční kost... Asfaltovou silnici zasypal písek a štěrk, auto šlo do smyku a malér byl na světě.

„Vše je, jak má být. Nepatřím mezi ty, kteří věří na náhody. Možná jsem dostal doporučení, že mám být víc trpělivý, protože na angažmá v Bohemce jsem se až přespříliš těšil," svěřoval se slovenský gólman po operaci, kterou po leteckém transportu z Bali podstoupil v Praze.

Na fotbal musel na šest týdnů úplně zapomenout, na vytouženou premiéru v bráně Klokanů čekal až do třináctého ligového kola.

„Dopomohl mu k ní i zdravotní stav Fryštáka," prozradil nový kouč Bohemians Luděk Klusáček, že až při taktické přípravě na utkání s Opavou hráčům oznámil, že chytat bude Lé Giang, v hierarchii brankářů Bohemky vlastně až třetí gólman.

„Opravdu jsem se až dopoledne na přípravě na zápas dozvěděl, že půjdu do brány a trenérům jsem byl za důvěru strašně vděčný. Po operaci jsem si říkal, že musím dát nejdřív stoprocentně dohromady, a i v bráně rezervy trpělivě čekat na svou šanci, která určitě přijde. Dočkal jsem se. A navíc jsem se dočkal v zápase pro Bohemku vítězném," pochvaloval si Lé Giang, že mu debut náramně vyšel.

Foto: archiv Patrika Le Gianga

Zraněný brankář Bohemians 1905 Patrik Le Giang v době, kdy byl v jedné z pražských nemocnic.

„Obránci mi hodně pomohli, protože na mě nešla vlastně žádná střela," děkoval spoluhráčům, i když hned v úvodu mu Bartek nepovedenou malou domů notně zkomplikoval život. „Křičel jsem na něho, aby mi balon neposílal, ale on neslyšel. Naštěstí to dopadlo," ulevilo se mu po hodně ošemetné situaci, kterou nakonec zdárně vyřešil.

Však ho také fanoušci Klokanů zahrnovali ve druhé půli aplausem a skandovali jeho jméno. „Přivítali mě skvěle, takže budu dál pracovat tak, abych v bráně zůstal," zapřísahal se gólman při odchodu ze hřiště.

I trenér Klusáček mu dal naději, že se z něho stane brankářská jednička.

„Při nešťastné malé domů mužstvo podržel, působil v bráně jistě, podal solidní výkon. A protože navíc udržel čisté konto, není důvod dělat v bráně nějakou změnu."

Reklama

Související témata: