Hlavní obsah

Svěrkoš věří, že v Baníku znovu rozjede kariéru

Oživení své kariéry plánuje po návratu do Baníku Ostrava útočník Václav Svěrkoš. Ten před čtyřmi lety odcházel jako velký příslib do německého Mönchengladbachu, ale očekávání nenaplnil. Návrat do Baníku bere jako možnost znovu si vylepšit renomé. První krok učinil hned v prvním kole a gólem pomohl Ostravě k výhře 2:0 na hřišti pražských Bohemians 1905. „Rád bych znovu rozjel svoji kariéru,“ řekl Svěrkoš po utkání.

Článek

Na Václava Svěrkoše nemají příznivci Bohemians dobré vzpomínky. Před čtyřmi léty pomohl gólem Baníku „klokany“ zdolat na Bazalech 2:0 a ke stejnému skóre pomohl Svěrkoš trefou i v neděli. Ostravě tak vyšel start do ligy na horké půdě nováčka skvěle. „Jsem rád, že jsme zápas zvládli. Moc se na Bohemce vyhrávat nebude, jsou tu skvělí fanoušci. Společně s těmi našimi vytvořili skvělou atmosféru. Bomba zápas,“ chválil atmosféru čtyřiadvacetiletý útočník.

Očekávání před návratem byla velká, i proto si Svěrkoš přesnou trefu hned v prvním zápase pochvaloval. „Samozřejmě jsem rád, že jsem vstřelil gól. Snažil jsem se střílet na zadní tyč. Vyšlo to kolem gólmanovy nohy a cestou do kabin mi Radek (Sňozík) potvrdil, že se to špatně chytá. Spíš mě mrzí druhá šance, kdy jsem místo definitivního rozhodnutí jen trefil břevno,“ popsal rozdílný výsledek svých dvou příležitostí ostravský forvard.

Ten na poslední sezóny nebude vzpomínat v nejlepším, i pro zdravotní potíže příliš důvodů k radosti neměl. „Nehrál jsem dlouho fotbal, sezónu v kuse dlouho nepamatuju. Snažil jsem se ale myslet pozitivně, špatné myšlenky jsem se snažil z hlavy vyhnat. Soustředil jsem se na to, abych pomohl týmu. Po gólu se hrálo líp týmu i mně osobně,“ řekl Svěrkoš.

Ještě musí dohánět fyzičku

Mladý ostravský útočník by rád napodobil Marka Heinze, který po návratu do Ostravy ožil a znovu si výkony řekl o návrat do reprezentace i další zahraniční angažmá. „Vím, jak Marek v Ostravě znovu nastartoval kariéru. Určitě bych se taky chtěl dostat do dobré formy a pohody. Vím o svých nedostatcích, na kterých musím pracovat. Hlavně musím dohnat fyzičku, vše by mělo být během měsíce nebo dvou v pohodě. Ale znovu bych chtělo vše nějakým způsobem rozjet,“ připustil útočník.

Bývalý kanonýr reprezentační jednadvacítky si ale neklade přehnaně vysoké cíle, individuální výkony jsou pro něj podružné. „Musíme hrát dobře jako tým, pak vynikne i můj výkon. Nechci říkat, kolik gólu nastřílím. To v žádném případě. Chci pomoct klukům, abychom splnili náš cíl. Tím jsou pro nás spokojení fanoušci. Když na Most přijde patnáct tisíc lidí, tak budu spokojenější, než když dám gól a vyhrajeme pět nula,“ doufá v bouřlivou kulisu při domácí premiéře Baníku v nové sezóně příští sobotu.

Reklama

Související témata: