Hlavní obsah

Slavia v přípravě dál bez výhry. Z minulosti se žít nedá, pro některé hráče jde o varování, brblal trenér

Radek Malina, AlbufeiraSport.czPrávo

Úřadující ligoví šampioni a aktuální lídři české nejvyšší soutěže zůstávají v přípravě dál bez vítězství. V sobotu dvakrát prohrávali o dva góly, přesto fotbalisté Slavie Praha při prvním utkání v rámci turnaje Atlantic Cup v Portugalsku vybojovali s Aarhusem remízu 3:3. Stejným poměrem skončila jejich bitva s Českými Budějovicemi ještě v domácím prostředí, kde podlehli v úvodním testu zimy druholigovému Ústí nad Labem (0:1).

Foto: SK Slavia Praha

Petar Musa, útočník Slavie, střílí druhý gól do sítě Aarhusu v přípravném utkání v Portugalsku.

Článek

Na stadionu v Albufeiře přišla první komplikace už před zápasem, kdy si brankář Ondřej Kolář poranil záda a nemohl do utkání nastoupit. „Nejde o nic vážného. Brzy bude fit. Nešťastní zranění, které vyplynulo to z blbého pohybu," vysvětlil po střetnutí Zdeněk Houštecký, asistent trenéra.

Slavia rychle pustila soupeře do vedení. V dalším průběhu zůstávala hra svěřenců trenéra Jindřicha Trpišovského za očekáváním. Zato důraz dánského týmu slavil úspěch v podobě druhé trefy.

Na slovíčko: slávisté Bořil a Coufal na soustředění v PortugalskuVideo: O2 TV Sport

„První půle nebyla absolutně podle našich představ. Je to o individuálním přístupu hráčů. Bereme v potaz, že jsou kluci unavení a každý zátěž pochopitelně vstřebává jinak. Ale musí se s tím poprat," ohlížel se s odstupem za utkáním Houštecký, který ve srovnání se soutěžními zápasy zaujal místo na protější straně hřiště. Od laviček mužstvo dirigoval Jindřich Trpišovský, na protilehlé straně byly slyšet důrazné pokyny Houšteckého.

O pauze Slavia vyměnila devět hráčů, její projev byl rázem dynamičtější, akčnější a byla velice nebezpečná. Výsledkem byla parádní gólová korekce Musy. Při jednom z ojedinělých výpadů Aarhus sice znovu získal dvoubrankový náskok, ale pak už Pražané vládli. Dokázali vyrovnat a v závěru dokonce Oscar Dorley nastřelil tyčku.

„Do druhé půle nastoupila parta, která to vzala za správný konec. Ve hře sice byly chyby, ale entuziazmem kluci nedostatky nahradili. Výkon v druhé části snesl měřítka, která musí hráči v dresu Slavie naplňovat," chválil Houštecký mužstvo tvořené čerstvými posilami či mladíky z rezervního týmu až na brankáře Kováře a obrannou dvojici Bořil-Holeš.

Zima bude hostovat

V přidaném penaltovém rozstřelu pak Hellebrand a Červ neuspěli, a tak si radostně zakřičeli hráči Aarhusu. „O výsledek v této fázi moc nejde. Nicméně jako trenéři musíme vidět, že hráči odevzdají na hřišti všechno. V některých fázích, to bylo vidět, v některých ne," mračil se Houštecký.

Nijak nezakrýval, že výkon sestavy z první půle konfrontace s Aarhusem je určitým varováním. „Rozebereme si zápas u videa. Nám je úplně jedno, kdo to je. Jestli bude podávat dobré výkony hráč, který právě přišel nebo jde o kluka z béčka, může očekávat klidně místo v základní sestavě. Borci, kteří se nepřizpůsobí rychlému, důraznému a běhavému fotbalu hrát nemohou. Z minulosti se nedá žít," varoval Houštecký.

Trenér Slavie Houštecký a obránce Kúdela o soustředění v MarbelleVideo: O2 TV Sport

Byl rád, že z tribuny už sledoval zápas olomoucký obránce David Zima, který bude ve Slavii v průběhu jara hostovat z olomoucké Sigmy. Detaily kontraktu obsahující opci na přestup kluby doladí v následujícím týdnu.

V průběhu druhého poločasu souboje s Aarhusem totiž z trávníku odkulhal Ladislav Takács hrající na pozici středního obránce, a tak má Slavia pro další tři přípravné duely alespoň více variant při skládání sestavy.

„Takács při odkopu blbě došlápnul, píchlo ho v kotníku a nechtěl riskovat. Proto střídal. Nemělo by jít o nic vážného. Každopádně je fajn, že se David Zima zapojí v neděli do tréninku. Uděláme s ním pohovor a probereme, jak se cítí kvůli dalšímu zatížení. Chceme ho pochopitelně vidět v zápasech," uvedl Houštecký. Slavia v Portugalsku ještě změří síly s norskou Valerengou (4. února), jedním z dvojice Astana či Kodaň (7. února) a švédským Hammarby (8. února).

Reklama

Související témata: