Hlavní obsah

To je na mašli: Sparta už šest hodin nedala gól!

Zdeněk PavlisSport.cz

Neskutečná mizérie, v níž se fotbalová Sparta zmítá. A nejde jen o to, že už čtyři zápasy po sobě nevyhrála, ona dokonce už dlouhých šest hodin nedala gól. Bilance na mašli. Pro mančaft, stejně jako pro trenéra Lavičku i celý jeho realizační tým. „Také jsme často do podobného srabu spadli, ale branku jsme pokaždé dali. Třeba ušmudlanou, ovšem na jednogólovou výhru stačila,“ doslova trpí ligový kanonýr Horst Siegl při pohledu na současnou letenskou bídu.

Článek

Nic přitom nepomáhá. Hodiny tréninku, speciální nácvik střelby, míchání se sestavou, všechno se během utkání v jednu velkou marnost promění. A není přitom rozdílu, zda Sparta hraje ligu doma s Teplicemi nebo pod Ještědem s Libercem, nastupuje na evropské pohárové scéně proti záhřebskému Dinamu nebo se trápí v domácím poháru ve Frýdku-Místku. Branku prostě není schopna vstřelit.

Bilance přímo hrozivá

K ničemu jsou Sieglovy rady, mentorování mentálního kouče Dragana Vujoviče se také míjí účinkem. Už dlouhých šest hodin v lize i na pohárové scéně Pražané nedokázali dát gól.

V Záhřebu v úvodním duelu prvního kola Poháru UEFA nula. V následném ligovém střetnutí na Letné s Teplicemi druhá. V Českém poháru ve Frýdku-Místku třetí, takže postup musel zachránit až penaltový rozstřel. Blamáž v pondělním televizním epilogu pod Ještěděm a potupná prohra 0:3 nasadila všemu korunu.

„Hrozivá bilance, kterou si neumím vysvětlit. Střel během zápasu máme jako v hokeji, ale branku prostě nedáme,“ byl doslova šokován střeleckou mizérií sparťanský univerzál Jiří Kladrubský.

Lavička zkouší všechno. Marně!

Trenér Lavička už přitom zkusil možné i nemožné. Sestavu s jedním i dvěma útočníky, ofenzivně poskládanou a vyloženě útočně laděnou středovou řadu, při pondělní liberecké blamáži se dokonce odhodlal riskovat natolik, že poslal na trávník čtyři útočníky. Stejně to nepomohlo.

„Čím víc střelbu trénujeme, tím je to v zápase horší. Přitom jsem přesvědčen, že kluci góly dávat nezapomněli,“ láme si hlavu nad panující střeleckou mizérií i Lavičkův asistent Horst Siegl, jenž má na kontě 176 ligových gólů.

„My se střelbě skutečně věnujeme od začátku podzimu. Studoval jsem její statistiku. Četnost vysoká, účelnost ovšem nulová,“ “konstatuje jeho šéf Lavička. „Při tréninku to jde, ale jakmile přijde zápas, je konec. Atmosféra, vypjatost okamžiku, psychické podvědomí, nedostatek klidu, to všechno na hráče působí,“ poznamenává.

Ani rady kanonýra nepomáhají

Přitom stačí sledovat trénink a Siegla věnujícího se skupince útočníků.

„Pořád jim opakuji, že si musí umět lépe vybrat místo pro střelu a zachovat chladnou hlavu. Třeba Slepička… Udělá kus práce, ale pak si vybere místo, kam balón nedostane a kam ho ani dostat nemůže. Stejně tak jim neustále ukazujeme, že místo přihrávky měli volit střelu nebo naopak,“ líčí Siegl hodiny přípravy, které se v utkání stejně proměňují v marnost.

A co takhle Horváth? Neschází?

Jeden podstatný důvod panující střelecké mizérie sice oba letenští trenéři nadhodili, ale nijak blíž ho nerozvíjeli. „Od šestnáctky k šestnáctce se na naši hru dá dívat, ale u vápna soupeře to přijde… Chybí nám finální fáze,“ konstatoval Siegl. „A kvalita v ní,“ ucedil lakonicky Lavička.

Samozřejmě že i on moc dobře ví, že jeho Sparta zmírá nejen na žalostnou střelbu, ale i na nedostávající se kreativitu. Právě ve finální fázi chybějí nápady, vtip, myšlenky, schopnost protivníka překvapit a přelstít.

Myslitel Horváth z Letné odešel a navrátilec z ostrovů Berger ho nenahradil. Střeleckou potencí vůbec, neboť zatímco Horváth dal v Plzni už tři góly, Berger se netrefil ani jednou, schopností dát hře myšlenku, nápad či připravit brankovou příležitost spoluhráčům už teprve ne. Odporoučel se ovšem i Kadlec, jehož góly, úniky podle lajny, přihrávky a centry do vápna mužstvu také schází.

Zůstal jen dělný, pracovitý kádr. Ovšem bez invence a kreativity, tedy premis, jež jsou ke střílení gólů setsakramentsky zapotřebí.

Siegl prosí: Jeden gól. Jakýkoli a čímkoli!

A to ve čtvrtek čeká Spartu pohárová odveta se záhřebským Dinamem a hned v pondělí derby se Slavií.

„Chce to jeden jediný gól. Jakýkoli a čímkoli. Pak přijdou další. Kdyby se to povedlo proti Chorvatům a pak proti sešívaným, zvedlo by to klukům sebevědomí a nám pak dalo během reprezentační pauzy prostor a čas na finální fázi a zakončení dál pracovat,“ věří kanonýr Horst Siegl, že dvě nejbližší utkání sparťanskou střeleckou mizérii zlomí.

Šest hodin, během nichž Sparta nedala gól
Dinamo Záhřeb-Sparta0:0první kolo Poháru UEFA
Sparta-Teplice0:0sedmé ligové kolo
Frýdek-Místek0:0třetí kolo Českého poháru
Liberec-Sparta3:0osmé ligové kolo

Reklama

Související témata: