Hlavní obsah

Slávistická ikona Šmicer sparťanským katem

Jan CíchaSport.cz

Fotbalisté Slavie opanovali pondělní 268. derby pražských „S“ a z Letné si vezou výhru 4:1. Největší zásluhu na vítězství mistrovského týmu měl Vladimír Šmicer, který se poprvé v letošní ligové sezóně objevil v základní sestavě sešívaných a dvěma góly se stal sparťanským katem. Červenobílí se díky třem bodům vrátili opět na první příčku, sparťané jsou třetí.

Článek

Skóre 268. derby pražských „S“ otevřel již po šesti minutách hostující Vladimír Šmicer, který se po nevydařeném odkopu Kisela dostal ve vápně k míči a se štěstím prostřelil domácího gólmana Matúše Kozáčika. "Soupeře jsme rychlou brankou zaskočili, snažili jsme se hrát to, co jsme si před utkáním řekli, tedy rychlou a kombinační hru," radoval se kouč Slavie Karel Jarolím. Sparťané zahrozili ve 14. minutě, ale střela Kladrubského z pravé strany postrádala potřebnou přesnost.

Po necelých dvaceti minutách se mohl prosadit nejlepší ligový střelec Tomáš Necid, ale po krásné přihrávce Černého nedokázal před vyběhnuvším Kozáčikem včas zvednout míč. Hosté byli v první půlhodině aktivnější a vždy byli u míče o krok dříve, než Letenští a z toho pramenily šance. Do jedné se již za slabého deště dostával Krajčík, ale domácí gólman Kozáčik vyběhl až na hranici vápna a akci slávistům zmařil. Další vynikající zákrok musel bývalý brankář sešívaných vytasit ve 25. minutě, když zlikvidoval střelu Šmicera.

Druhý gól přidal Tavares

Zaslouženou druhou branku Slavie přidal ve 30. minutě po centru Černého hlavou Tavares a poslal mistrovský tým do dvoubrankového vedení. O minutu později bylo ale vše jinak. Slepička před hranicí vápna našel krásnou patičkou nabíhajícího Vacka, který střelou k tyči překonal Vaniaka. "Kromě závěru prvního poločasu jsme v utkání tahali za kratší konec," posteskl si kouč Sparty Vítězslav Lavička.

Vstřelená branka vlila krev do žil nejen domácím fandům, ale také hráčům. "Trochu nás to vykolejilo a do konce poločasu jsme se z toho těžko vzpamatovávali," všiml si Jarolím. Ve 43. minutě se po sérii přihrávek na jeden dotek ocitl sám před Vaniakem Kisel, ale slávistický brankář svůj tým fantastickým zákrokem podržel.

Druhé dějství začali aktivněji hosté, ale Šmicer, pro kterého to byl první start v základní sestavě v letošní ligové sezóně, tváří v tvář Kozáčikovi zklamal a z 12 metrů přestřelil. V 58. minutě zkazil Necidovi gólovou radost zvednutý praporek pomezního rozhodčího a následně odpískaný ofsajd. Televizní záběr však prokázal, že se o postavení mimo hru se nejednalo a branka tudíž měla platit.

"Přestože jsme se v poločase hodně motivovali a chtěli jsme s vývojem něco udělat, tak jsme na dnes lepší Slavii nenašli dostatek sil. Za výsledky mužstva nesu plnou zodpovědnost. Jako důležitý faktor našeho neúspěchu vidím psychiku," řekl smutně Lavička.

Definitivu výsledku dal Šenkeřík

Sešívané neuznaná branka nepoložila a v 70. minutě se opět prosadili. Šmicer, který zužitkoval přesný pas Krajčíka, srazil Spartu definitivně do kolen. "V době, kdy jsme hráli na riziko jsme opět inkasovali. Je to hořká pilulka nejen por mě, ale pro celý klub. Za dnešní zápas bych se za celý klub chtěl všem příznivcům Sparty omluvit," dodal Lavička.

Šest minut před koncem utkání se do šance řítil vystřídavší Šenkeřík, ale tísněn obráncem mířil vedle. Radost si hostující útočník spravil v nastaveném čase, když po Necidově přihrávce přehodil Kozáčika a stanovil konečné skóre na 4:1 pro Slavii. "Jsem rád, že jsme se po poháru jsme se dali dohromady a dokázali vyhrát, navíc tak přesvědčivě. Musím říct, že jsme Spartu prakticky do ničeho nepusitli," dodal Jarolím.

Slavia vede ligu

Slávisté se díky třem bodům vrátili na první příčku před Mladou Boleslav, Sparta figuruje na třetím místě. Letenští mohli být po závěrečném hvizdu ještě rádi za čtyři inkasované branky, protože mohli dostat mnohem větší příděl. Derby se tak možná změnilo v Lavičkův pohřeb.

Před stadiónem se po konci utkání shromáždili skalní příznivci Sparty a dožadovali se odstoupení vedení klubu. Padala hesla jako: "Křetinský, demisi! Křetinský, demisi!" či "My chceme Spartu!".

Sparta Praha - Slavia Praha 1:4 (1:2)
Branky: 31. Vacek - 5. a 69. Šmicer, 30. Tavares, 90.+2 Šenkeřík. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Kordula. ŽK: Kučera, Voříšek, Vacek - Belaid. Diváci: 20 565 (vyprodáno).
Sparta: Kozáček - Voříšek, Řepka, Kučera, Kladrubský - Kulič (65. Došek), Kisel, Hušek, Vacek (81. Holenda), Matušovič (65. Zeman) - Slepička. Trenér: Lavička.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, M. Jarolím (84. Šenkeřík), Tavares, Šmicer (72. Janda), Černý (79. Latka) - Necid. Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: