Hlavní obsah

Policie: Kluby jsou připraveny převzít ostrahu stadiónů

PRAHA

Fotbalové a hokejové kluby v Česku jsou plně připraveny od 1. ledna 2009 převzít odpovědnost za dění na svých stadiónech. ČTK to v úterý řekl náměstek policejního prezidenta Ivan Bílek. Připomněl, že za dva měsíce přestane policie vykonávat přímý dohled na utkáních na sportovištích.

Článek

Strážci zákona tak již nebudou dělat práci pořadatelské služby. "Již jsme měli na toto téma jednání se zástupci klubů a ještě nás další jednání čekají. Problémy ale nejsou," uvedl Bílek. Hlavními partnery policie v těchto jednání je Českomoravský fotbalový svaz a Český svaz ledního hokeje.

Policie chce, aby si kluby zajistily pořádek na svých sportovních akcích bez její pomoci. Podobně to již podle Bílka s úspěchem funguje na stadiónu fotbalistů Baníku Ostrava.

Od ledna bude jen na klubech, aby své fanoušky zvládly pomoci svých pořadatelských služeb. Pokud budou mít pocit, že to jejich služba nezvládne, budou si muset najmout ostrahu.

Strážci zákona budou dohlížet na pořádek v okolí stadiónů

Policie bude nadále dohlížet na bezpečnost, ale jen v okolí stadiónů. Podle Bílka by si kluby měly samy začít vytvářet přehledy problémových fanoušků. Náměstek policejního prezidenta zdůraznil, že je jen na klubech, aby si se svými neukázněnými příznivci udělaly pořádek, a to třeba i tím, že je nebudou vpouštět na utkání.

Informace potvrdil i bezpečnostní manažer fotbalového svazu Miroslav Platil. "Ano, téměř všechno máme dořešeno, na tyto skutečnosti jsme připraveni. Máme v ruce manuál ministerstva vnitra, kde jsou stanoveny všechny podmínky," řekl ČTK fotbalový funkcionář. Upozornil ale, že stále zůstanou některé zápasy, jež budou plně pod dohledem policie. "Půjde o vzájemně předem vytypovaná riziková utkání," doplnil.

Před podepisem je prý nová smlouva mezi fotbalovým svazem a ministerstvem vnitra. "Jedinou věcí, kterou je třeba ještě dotáhnout, je vytvoření databází s problémovými fanoušky tak, aby nakládání s osobními údaji odpovídalo platným zákonům. To by zase měla řešit vnitrosvazová norma," dodal Platil.

Reklama