Hlavní obsah

Berger by zboural nefungující sparťanskou pyramidu

PRAHA

Dění ve svém bývalém klubu sleduje z většího odstupu, než když ve fotbalové Spartě působil jako trenér u mládežnických týmů. Situace na Letné však Jana Bergra samozřejmě zajímá dál. Z toho, co mužstvo v rudých dresech předvádí, mu je smutno. „Sparta by měla postavit novou klubovou pyramidu,“ myslí si muž, který býval idolem letenských tribun.

Článek

Na fotbal za starou gardu musel na několik měsíců zapomenout. Jan Berger (53) se dává dohromady po operaci srdce. Po zoufalém podzimu se nabízí otázka, zda neonemocněl z bídných výkonů fotbalistů Sparty...

„Tak to zase ne,“ usměje se internacionál, který nemá moc důvodů vtipkovat o svém bývalém klubu. „Sparta vystavěla klubovou pyramidu, která nefunguje. Proto bych ji zboural a postavil úplně novou. Jiné řešení podle mě není,“ zamyslí se Berger.

Sparta doplácí na šílenou rotaci trenérů

Sám sobě klade otázku, proč se Letenští již delší dobu motají v bludném kruhu a ztratili bývalou suverenitu na domácí scéně. „Hlavní důvod vidím v tom, jak neuvěřitelně rychle se na Spartě střídají trenéři. Nikdy nedostanou čas a prostor, který je potřebný k tomu, aby vytvořili opravdu fungující tým. Další věc je, že do špičky se dotáhli i další. Slavia dala z mladých kluků dohromady kvalitní mužstvo, je tady Mladá Boleslav i Baník - konkurence je prostě větší. Ani zájem o náš fotbal už není v době, kdy mohou lidé pravidelně sledovat třeba Premier League a porovnávat, takový.“

Také bývalý Bergrův spoluhráč Vítězslav Lavička vydržel na letenské lavičce jen pár týdnů. „Problémem Víti je, že je hrozně slušný. Byly nějaké problémy i v mančaftu, tak vlastně odstoupil sám. Neberu to ale tak, že by to Víťa nedokázal. Spíš mu hráči nepomohli,“ myslí si Berger.

Letenský šéf Daniel Křetínský si vyčítá, že zatím nedokázal vybrat správného trenéra. „Asi těžko může fungovat, když někdo šéfovi vysvětlí, co je to ofsajd, a on pak začne mluvit i do fotbalových věcí. Ty musí mít přece na starosti někdo jiný,“ diví se Berger.

Cizince by na lavičku nehledal

V zahraničním kouči by spásu nehledal. „Myslím, že na něj nemáme peníze. A vzhledem k naší mentalitě by to ani nebylo dobré.“

Podle Bergra nabízejí kvalitní trenéry i domácí zdroje. „Nechci nikomu radit, ale třeba Straka byl vyhozen neprávem. Franta je svérázný, ale nevedl si špatně. Dobrý byl Hašek, který předával mužstvo Hřebíkovi. Zajímavý je třeba i mladý Uhrin. Jsem zvědavý, kam z Rumunska zamíří.“

Konkurenční Slavii se vyplácí dlouhodobá sázka na Karla Jarolíma. „Určitě. Karel je svůj, ale jako trenér je výborný,“ souhlasí Berger.

Záložník, který v roce 1980 musel odmítnout nabídku Realu Madrid, však vidí příčinu sparťanské mizérie i v hráčích samotných.

„Naše generace měla v kabině spoustu srdcařů, o které se mohla na hřišti opřít. Jenže dneska už srdcaři nejsou. Sparta je pro většinu hráčů bohužel jen přestupní stanicí,“ poukazuje Berger.

Reklama

Související témata: