Hlavní obsah

Ligová stovka hned se dvěma rekordy. Slávistický gólman Kolář jeden vyrovnal a druhý vylepšil

Mladá Boleslav

Docela slušný počin na jeden zápas, byť pro slávistického gólmana Ondřeje Koláře šlo o ligový duel jubilejní. Při restartu nejvyšší domácí fotbalové soutěže totiž nastoupil v Mladé Boleslavi ke stému střetnutí na ligové scéně a při něm jeden rekord vylepšil a druhý vyrovnal. „Lhal bych, kdybych tvrdil, že mě čísla nezajímají a statistické zápisy nesleduji,“ přiznával Kolář poté, co se sedmnáctým čistým kontem v sezoně vyrovnal svým brankářským předchůdcům Jánošovi a Čechovi a devětačtyřicátou nulou během první stovky ligových utkání vylepšil vlastní rekord.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Ondřej Kolář vytvořil hned dva rekordy v jednom utkání.

Článek
Fotogalerie

Po nevydařeném vstupu do ligového jara zvládl obhájce mistrovského titulu restart soutěže znamenitě. V Mladé Boleslavi, kde se Slavii v minulosti nikdy příliš nedařilo, vyhrála 1:0, takže hned na úvod obnovené ligy udržela druhou Plzeň na distanc. Momentálně jedenáctibodový, i když Viktoria má pochopitelně k dobru středeční večerní duel na pražské Letné.

„Chtěli jsme jí hned po pauze odskočit a dostat ji trochu pod tlak, což jsme splnili," kvitoval slávistický gólman tříbodový import, jímž jeho tým udělal další krok za obhajobou titulu. Pochopitelně že se o něj i Kolář zasloužil, neboť hlavně na konci prvního a v úvodu druhého poločasu vyřešil několik situací, z nichž mohli Středočeši skóre srovnat.

„Kolář nás ale při nich podržel, což bylo hodně důležité," chválil svého svěřence slávistický kouč Jindřich Trpišovský.

„Nejsložitější byla situace, kdy jsem vytahoval míč po střele Ladry," přemítal Kolář nad  momenty, které musel v jubilejním stém ligovém utkání řešit. Poradil si s nimi, nulu vychytal, takže hned dvakrát korigoval statistické zápisy vedené v českém fotbale.

„Samozřejmě těší vyrovnat se brankářům s takovým jménem, jako byli Jánoš a Čech. Teď budu dělat vše proto, abych je ještě v základní části ligy překonal. Pochopitelně za přispění a pomoci celého mužstva," připomínal, že k rekordům mu dopomohli i spoluhráči.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Ševčík ze Slavie (vpravo) přijímá gratulaci ke gólu od spoluhráčů během utkání v Mladé Boleslavi.

„Hrajeme v obraně zodpovědně, proto nedostáváme moc gólů," glosoval Kolář jak sedmnácté čisté konto v dosud odehraných 25 ligových kolech, tak i čtyřicátou devátou nulu, kterou udržel během stovky odchytaných zápasů.

V samostatné české lize nemá konkurenta, neboť Grigar má na kontě 43 nul a Kozáčik 42, z Kolářových předchůdců jich posbíral Mikloško 45, Stejskal 44, Stromšík 43 a kupříkladu Viktor 36.

Brankáři s největším počtem nul během první stovky zápasů
Ondřej Kolář49
Luděk Mikloško45
Jan Stejskal44
Karel Stromšík a Tomáš Grigar43
Matúš Kozáčik42

„Všechno má před sebou, tohle ještě není jeho výkonnostní strop. Vždy do ideálního brankářského věku teprve dorůstá. Pokud bude zdravý, bude ještě lepší," je přesvědčený slávistický trenér Jindřich Trpišovský, že pětadvacetiletý gólman Ondřej Kolář bude rekordy a statistické záznamy překonávat dál.

Reklama