Hlavní obsah

Morávek a spol.: Stáže, testy a hostování trendem fotbalové zimy

PRAHA

Nebudeme kupovat zajíce v pytli, jako by si čím dál častěji říkali činovníci fotbalových klubů. A tak než novou posilu angažují, chtějí si ji pár dnů otestovat. Trendem letošní zimy jsou také stáže. Na zkušenou vyrážejí především perspektivní mladíci. A vzhledem k finanční krizi jsou hitem přestupního termínu i hostování.

Článek

Finanční krize udeřila, fotbalová burza však přesto ožila. Nejde jen o přestupy. Čím dál tím více mladíků vyráží na stáže, zkušenější hráči se podrobují testům a výrazně přibylo hostování.

„Jsou to tři různé věci, které bych oddělil. Perspektivní mladíci mají možnost v rámci sjednocené Evropy vyrazit na stáž. V jejich případě se však ještě vůbec nemusíme bavit o přestupu. Jinou etapou jsou testy, jejichž velkým zastáncem nejsem, zvláště jedná-li se o zkušené hráče. Třetím trendem zimy jsou pak přesuny formou hostování,“ říká hráčský agent Pavel Zíka z agentury Sport Invest.

Mišůn na stáži zazářil, takže ho Celtic koupil

Pohádkový průběh měla stáž příbramských mladíků v Celtiku Glasgow. Osmnáctiletý Milan Mišůn a šestnáctiletý Antonín Fantiš původně vyrazili do Skotska jen na pár dnů, před sebou ještě měli pobyt v AC Milán. K tomu však už nedošlo. Zaujali Skoty natolik, že Celtic hned nabídl Mišůnovi čtyřletou smlouvu a na Fantiše by rád získal aspoň předkupní opční právo.

„Podařilo se nám udělat opravdu velký přestup do světového top klubu. Oba během pár tréninků zanechali skvělý dojem. Celtic věděl, že Milana sleduje i AC Milán a nechtěl o něj přijít. Proto komise s trenérem Strachanem i členy nejvyššího vedení rozhodla o jeho okamžitém angažování,“ radoval se zástupce hráčů Ondřej Chovanec.

Na týdenním pobytu v Schalke 04 je nyní další obrovský talent Jan Morávek, devatenáctiletý záložník Bohemians 1905. Bundesligový klub projevil o hráče velký zájem. „Zatím jde pořád spíše o poznávací cestu, při které Honza pozná fungování klubu a současně i trenér Schalke pozná Honzu. K přestupu ještě určitě nedojde,“ upřesnil Lukáš Přibyl, ředitel klokanů.

Zíkova agentura směřuje mladíky hlavně do Anglie. Sparťan Petr Putz byl v prosinci v Ipswich Town, další vyrazí v lednu. „Návštěva v Charltonu kdysi velmi pomohla Martinu Feninovi. Anglie je pro kluky univerzitou fotbalu,“ vyzdvihuje Zíka.

Nejdřív testy, až potom angažmá

Vzrůstající počet testování zkušenějších hráčů je důsledkem celosvětové finanční krize. „Funkcionáři teď každé euro v dlani několikrát obrátí. Peněz ubývá, ve vzduchu je Blatterovo pravidlo 6+5, takže už dochází k výraznému přebytku hráčů,“ souhlasí Zíka.

Obezřetný postup dávno dorazil i do českých klubů. Třeba Zlín si nejdřív proklepne nejen druholigového Brazilce Santose, ale také svého bývalého hráče Josefa Lukaštíka, jehož víc než dobře zná. Ani Sparta se nenechala hned ohromit, že v Anglii působící Němec Sergio Peter má 19 startů v Premier League.

Než ho z Blackburnu získala na přestup, začátkem prosince si ho na Letné alespoň dva dny prověřila. „Je to zajímavý hráč. O jeho angažování jsme však rozhodli až poté, co během testů rozhodně nezklamal,“ řekl ředitel a kouč Jozef Chovanec.

Hostování prvním krokem do zahraničí

Zatímco testů přibývá, přestupů „natvrdo“ bude s přebytkem volných hráčů čím dál méně. „Kluby si budou fotbalisty stále více půjčovat. To je další aktuální trend,“ souhlasí Zíka.

Příkladem může být znovu Sparta. Z Ruska si vypůjčila Romana Hubníka a z Rakouska je na cestě Chorvat Pamič, naopak Libor Došek by se měl jít rozstřílet na Žižkov.

Opačným směrem je pak hostování prvním krokem k pořádnému zahraničnímu angažmá. To na podzim předvedl Michal Kadlec v Leverkusenu a teď ho do Chotěbuzi vyrazil napodobit reprezentační kolega Jan Rajnoch, který se ve smlouvě musí jistit před případným sestupem ohroženého celku.

„Pokud se Chotěbuz udrží, vstoupí v platnost připravená smlouva. Když sestoupí, vrátí se Honza buď do Mladé Boleslavi, nebo odejde jinam do Německa. Proto hostování,“ vysvětluje Zíka.

Reklama

  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava