Hlavní obsah

Baník - Slavia 1:3Sešívaní se výrazně přiblížili obhajobě, ligu vedou o devět bodů před Plzní

MinutaMin. Tým Hráč Akce
14. Zima 0 : 1
43. Bořil 0 : 2
90. Buchta 1 : 2
92. Musa 1 : 3
Záznam online reportáže

Ostrava

Fotbalisté Slavie vstoupili do nadstavbové části první ligy výhrou 3:1 v Ostravě a výrazně se přiblížili obhajobě titulu. Červenobílí minimálně do neděle povedou tabulku s devítibodovým náskokem na Plzeň, kterou čeká domácí zápas s Jabloncem. Západočechy přivítají Pražané ve středu v dalším kole a už mohou získat titul.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Gól! Fotbalisté Slavie slaví na trávníku ostravského Baníku.

Článek

Slavia si tři body v Ostravě zajistila brankami Davida Zimy a Jana Bořila z první půle. Domácí David Buchta v 90. minutě snížil, ale hosté ihned kontrovali Petarem Musou. Ligové vítězství v Ostravě si obhájce titulu připsal po necelých pěti letech. Baník doma v nejvyšší soutěži nevyhrál posedmé za sebou a zůstal v tabulce šestý.

Zatímco minulý týden v závěru základní části při remíze 2:2 v Ostravě vyprodukovala Slavia dvě střely mezi tyče za celé utkání, dnes tuto bilanci srovnala už po třech minutách. Nejprve se Tecl protáhl zprava před Laštůvku, který jeho střelu vyrazil před dalšího slavistu, a následný pokus už místo gólmana na lajně odkopával Stronati.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zleva Vladimír Coufal ze Slavie, Milan Lalkovič z Ostravy a Tomáš Holeš.

Na Slavii bylo vidět, že další klopýtnutí v Ostravě nehodlá dopustit. Od startu byla aktivnější a převahu zužitkovala ve 14. minutě po rohovém kopu Zimou, který z malého vápna nohou usměrnil do sítě Ševčíkův centr. Devatenáctiletý stoper dal svou první ligovou branku.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Brankář Ostravy Jan Laštůvka inkasuje v zápasu se Slavií druhý gól.

Hosté měli i po gólu územní převahu. Baník hrozil ojediněle, ale i to málem stačilo. Potočný dostal v 31. minutě krásný pas za obranu, ale hlavičkou Koláře nepřekonal a svůj desátý gól v ligové sezoně nepřidal. Pražané naopak ještě do přestávky šli do dvougólového trháku. Nadýchaný lob Stanciua za ostravskou linii ve 43. minutě z první umístil hlavičkou k tyči Bořil.

Domácím se ani ve druhé půli nedařilo vytvořit na soupeře tlak, Slavia měla zápas pod kontrolou. V 62. minutě po brejku skórovala potřetí, ale Tecl zakončoval z ofsajdu a gól neplatil.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Stanislav Tecl ze Slavie před brankářem Ostravy Janem Laštůvkou.

Šance na mokrém terénu a za soustavného mrholení přibývaly jen na straně Slavie. Zpětnou přihrávku Kaloče v 69. minutě vystihl Masopust, ale Laštůvka jeho sólo zneškodnil stejně jako další ránu slavistického křídla o sedm minut později.

Baník byl skoro celé utkání bezzubý. Až v 90. minutě mu vyšla přímočará akce, Kuzmanovič vysunul Buchtu, který blafákem vstřelil svůj první ligový gól. Hosté ale drama ihned utnuli pojišťující trefou střídajícího Musy po přihrávce od Oscara.

1. kolo nadstavby první fotbalové ligy - skupina o titul:
Baník Ostrava - Slavia Praha 1:3 (0:2)
Branky: 90. Buchta - 14. Zima, 43. Bořil, 90.+2 Musa. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch - Marek (video). ŽK: Jirásek, Kuzmanovič, Fleišman - Ševčík, Musa. Diváci: 1722 (limit 2500 osob na stadionu).
Ostrava: Laštůvka - Jánoš, Pokorný, Stronati, Svozil, Fleišman - Potočný (81. Baroš), Kaloč (81. Drozd), Jirásek (64. Smola), Lalkovič (65. Buchta) - Šašinka (56. Kuzmanovič). Trenér: Kozel.
Slavia: Kolář - Coufal, Frydrych, Zima, Bořil - Ševčík (74. Traoré), Holeš - Masopust (82. Oscar), Stanciu (86. Takács), Provod - Tecl (86. Musa). Trenér: Trpišovský.
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Slavia 35 69 : 12 85
2 Plzeň 35 68 : 24 76
3 Sparta 35 66 : 40 60
4 Jablonec 35 48 : 52 51
5 Liberec 35 55 : 51 51
6 Baník 35 47 : 43 47

Reklama

Související témata: