Hlavní obsah

Plzeň - Sparta 2:1Viktoria se pomstila za pohár a věnovala Čišovskému výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Mihálik 1 : 0
88. Karlsson 1 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň

Fotbalisté Plzně ve šlágru třetího kola nadstavbové skupiny o titul doma porazili Spartu 2:1. Druhá Viktoria třetímu týmu tabulky částečně oplatila nedávnou porážku 1:2 ze semifinále domácího poháru. Pražané zaváhali po sérii osmi soutěžních výher. Ve druhém poločase se gólově prosadili střídající Tomáš Chorý a Ondřej Mihálik. Po vyloučení plzeňského Jan Kopice snížil v 88. minutě další náhradník David Moberg Karlsson.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Radost fotbalistů Plzně.

Článek

Západočeši po středeční porážce 0:1 na Slavii přišli o šanci na mistrovský titul, ale měli už jisté druhé místo. Letenští ještě o konečnou třetí příčku musí zabojovat.

Před výkopem se držela minuta ticha, respektive minuta potlesku za bývalého plzeňského obránce Mariána Čišovského, který dnes ve 40 letech zemřel na nevyléčitelnou nemoc ALS.

Sparťané začali aktivněji. Hložek tečovanou střelou minul branku, v 15. minutě byl mnohem blíž vedoucímu gólu kapitán Dočkal, který z dálky napálil břevno.

Pak převzali iniciativu domácí. Mihálik hlavičkoval na branku. Chybu Karabce pak napravil brankář Nita, jenž odvrátil míč před Hořavou a pak zlikvidoval i Kayambovu dorážku. Ve 30. minutě se blýskl i plzeňský gólman Hruška a zblízka vychytal volného Tetteha.

Hostující trenér Kotal do druhého poločasu už neposlal Dočkala a Hložka, které pravděpodobně šetřil na středeční finále MOL Cupu s Libercem. Z lavičky naskočili Kanga a ligový debutant Horák.

Plzeňští v 56. minutě otevřeli skóre. Hořava z rohového kopu našel Chorého a ten hlavou nedal Nitovi šanci. Rumunský brankář, chytající 50. zápas v české lize, poté vyrazil rány Mihálika a Čermáka.

Po drtivém tlaku domácích si vytvořili velkou šanci i sparťané. Drchalovu střelu po rychlém průniku ale zneškodnil Hruška. V 65. minutě přidal druhý gól Viktorie Michálik, když zblízka zužitkoval Chorého přihrávku.

Domácím v závěru zkomplikoval cestu za vítězstvím náhradník Kopic, který za šlápnutí na Vindheima dostal v 85. minutě červenou kartu. Tu rozhodčí Orel udělal až po zhlédnutí videa, původně dal plzeňskému záložníkovi jen žlutou.

Letenští zužitkovali přesilovku už po třech minutách. Hodně prostoru dostal Moberg Karlsson a švédský náhradník tečovanou střelou snížil.

Plzeň už těsný náskok udržela a doma v lize Spartu počtvrté za sebou porazila a podesáté v řadě s rivalem neprohrála.

Skupina o titul fotbalové ligy - 3. kolo:
Viktoria Plzeň - Sparta Praha 2:1 (0:0)
Branky: 56. Chorý, 65. Mihálik - 88. Moberg Karlsson. Rozhodčí: Orel - Hájek, Novák - Pechanec (video). ŽK: Kayamba - Drchal, Vindheim. ČK: 85. Kopic (Plzeň). Diváci: 2925 (limit 5000 osob na stadionu).
Plzeň: Hruška - Havel, Hejda, Brabec, Kovařík - Kalvach, Čermák, Hořava - Kayamba (71. Řezník), Beauguel (24. Chorý, 90.+2 Pernica), Mihálik (71. Kopic). Trenér: Guľa.
Sparta: Nita - Vindheim, Mandjeck, Costa, Hanousek - Trávník, Karabec (74. Sáček) - Hložek (46. Horák), Dočkal (46. Kanga), Drchal (65. Karlsson) - Tetteh (78. Patrák). Trenér: Kotal.

Reklama