Hlavní obsah

Plechovka piva z mistrovské Kloppovy edice, nebo trofej pro trenéra sezony? Trpišovský přemýšlel, která relikvie je cennější

Praha

Cennější relikvii snad nemohl slávistický kouč Jindřich Trpišovský ani dostat. Přitom šlo o plechovku s pivem. Sice s Carlsbergem a v červených barvách mistrovského Liverpoolu k tomu, ale i tak. „Zase až tak obyčejná plechovka to není. Jde o speciální edici Jürgena Kloppa, kterou mi poslali z Liverpoolu hned poté, co získali titul. A navíc - plechovky přišly pouze čtyři,“ vysvětloval bývalý hráč Reds Vladimír Šmicer trenérovi staronového českého mistra kouzlo dárku, který mu věnoval.

Foto: Vacek LFA/Vlastimil, ČTK

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský při vyhlašování anket s trofejí.

Článek

Trpišovský byl z prezentu nadšený. Pomalu ještě víc než z křišťálové trofeje, kterou jako nejlepší trenér pomalu končícího ligového ročníku samozřejmě také dostal.

„Ta plechovka je tak cenná, že ji nikdy neotevřu," zapřísahal se, že relikvie z edice jeho trenérského vzoru Jürgena Kloppa, který ho stále inspiruje a motivuje, zůstane doma na poličce a on ji bude jen oprašovat, a přitom na věky věků schraňovat.

Foto: Daniel Leal-olivas, Reuters

Spokojený manažer Liverpoolu Jürgen Klopp po další výhře svého týmu. Tentokrát Reds brali tři body na hřišti Brightonu.

Křišťálové trofeje ostatně také. Před rokem dostal první a podařilo se mu ji zachránit, i když původně měla zamířit do slávistického muzea na stadionu v Edenu.

„Chtěli ji na mně, už prý měli dokonce vyhlédnuté místo, kde bude stát. Naštěstí jsem ji po loňském dekorování odvezl domů a tam zůstala, protože časem se zapomnělo, že by měla přijít do muzea," prozrazoval Trpišovský, jak se mu loni po galavečeru ve vinohradském Národním domě podařilo klubové činovníky přelstít.

Letos se bez své chvíle slávy musel obejít. A dokonce už podruhé. Nejdřív v březnu, kdy byl v rámci ankety Fotbalista roku vyhlášen nejlepším trenérem, ve čtvrtek znovu, protože ani předávání trofejí LFA se neodehrávalo ve slavnostní atmosféře na prknech jeviště, ale ve foyer kancelářské budovy v pražských Butovicích při předtáčení televizního pořadu Tika-Taka. Hrozba koronaviru byla prostě i podruhé mocnější....

„To je to nejmenší, co mě mrzí. Někdy je mi až trapné si pro individuální cenu chodit, protože vím, kolik lidí kolem mě se za oceněním skrývá a jaké jsou jejich zásluhy. Takže jsem naopak rád, že nemusím sedět v obleku, mluvit na podiu a někde se předvádět," přiznával Trpišovský, že mu jeho chvíle slávy ani trochu nechyběla ani v březnu, ani tentokrát.

„Navíc se nedá změřit, který trenér byl v sezoně nejlepší, protože jde i o zásluhy týmu a klubu. Samozřejmě že jsem za druhou trofej v řadě strašně rád, ale pořád budu opakovat, že patří i Slavii, mým spolupracovníkům a celému realizačnímu týmu," připouštěl nejlepší trenér sezony, že by křišťálová trofej měla asi nejspíš opravdu putovat do klubového muzea.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský a Jaroslav Tvrdík po utkání se Spartou.

Jenže na nic takového Trpišovský nepomýšlí. Zvláště teď ne.

„Naštěstí máme čtrnáct dnů volno, takže mi ji náš klubový místopředseda ani tentokrát neukradne. Pak ji vezmu na soustředění do Rakouska, aby si na ni sáhli kluci z realizačního týmu, protože i jim patří. Musíme přece její zisk společně oslavit," živí v sobě kouč staronového českého mistra naději, že mu i druhá trofej zůstane a bude si trůnit někde doma na polici vedle plechovky piva z mistrovské edice liverpoolského kouče Jürgena Kloppa.

A on bude přitom přemýšlet, která z relikvií je cennější.

Reklama