Hlavní obsah

Rekord? Kam se hrabe Souček. Ocenění Rosického je větší, říká expert

Praha

Suma je nejvyšší, o tom není pochyb. Prostým porovnáním čísel se Tomáš Souček stal nejdražším hráčem, který kdy odešel z české ligy do zahraničí. Ale překonala hodnota jeho přestupu někdejší transfer Tomáše Rosického?

Foto: Cath Ivill, ČTK/AP

Fotbalista West Hamu Tomáš Souček gratuluje Michailu Antoniovi ke gólu proti Manchesteru United.

Článek

Nyní již exslávista Souček nejprve v londýnském celku od zimy půl roku hostoval za zhruba 113 milionů korun, dalších více než 400 milionů pak českému mistrovi vynese nynější přestup. Částka za přestup ve výši zhruba 520 milionů korun je rekord za odchod hráče z české ligy. Souček tak překonal Rosického, který do Dortmundu odešel v roce 2001 za 504 milionů korun. Podle analytika Petra Bartoně ze společnosti Natland ale po započtení inflace vede Rosický, dnes by částka ze jeho přestup odpovídala 730 milionům korun.

"Hodnotit vše podle českých cen však není jediné relevantní měřítko. Důležitý je také pohled z pohledu plátce – jestli daná zaplacená částka byla vysoká, či nízká na běžné poměry ve fotbale tehdy a dnes," vysvětluje Bartoň s tím, že je nutno zohlednit také inflaci.

Ta v tomto století v Česku rostla pomaleji než běžné ceny fotbalových hráčů. Pět set milionů za Rosického v roce 2001 bylo podle experta rozhodně mnohem významnějším počinem a 'oceněním' kvalit, než je 730 milionů za hráče dnes. "Jinými slovy, dnes mnohem více hráčů dosáhne na 730 milionů, než dosáhlo tehdy na 500 milionů," dodává Bartoň.

Reklama

Související témata:
Analytik