Hlavní obsah

Brno - Sparta 1:4Dočkal dvěma góly podtrhl poločasový uragán, nováček aspoň snížil

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Vindheim 0 : 1
11. Juliš 0 : 2
30. Dočkal 0 : 3
35. Dočkal 0 : 4
58. Štepanovský 1 : 4
Záznam online reportáže

Brno

Fotbalisté Sparty vstoupili do nové ligové sezony výhrou 4:1 na půdě nováčka nejvyšší soutěže Brna. Pražané rozhodli zápas úvodního kola už v prvním poločase, kdy se trefili Andreas Vindheim, Lukáš Juliš a poté dvakrát Bořek Dočkal. Za Zbrojovku snížil po pauze Peter Štepanovský. Brnu nevyšel návrat do nejvyšší soutěže po dvouleté odmlce a jejímu kouči Miloslavu Michálkovi premiéra na prvoligové lavičce.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha Adam Hložek, Bořek Dočkal a Matěj Hanousek oslavují gól na 4:0 během utkání v Brně.

Článek

Sparta se v závěru minulé sezony zvedla, získala domácí pohár a na zlepšené výkony navázala i v úvodu ročníku. Kouč Letenských Kotal, který v minulosti vedl Brno, nasadil sestavu s třemi stopery, od začátku ale měla více práce domácí defenziva. Zbrojovce vypadlo hned několik stoperů a Pražané toho brzy využili.

Už ve čtvrté minutě si na Lischkův pas naběhl Vindheim a sám před gólmanem Floderem poslal míč o břevno do sítě. V 11. minutě vedl favorit už o dvě branky. Štetina našel za obranou Juliše, který ve skluzu nezaváhal a odvděčil se Kotalovi za to, že mu dal přednost před nejlepším střelcem minulé sezony Kozákem.

Ve 14. minutě zahrozili domácí, s Přichystalovou tečí hlavou si ale gólman Heča poradil. Po půlhodině se Sparta prosadila znovu. Po brněnské ztrátě ve středu zakončil přečíslení po Hložkově nápadité přihrávce patičkou Dočkal.

Za pět minut si letenský kapitán navedl míč ke střele a přesnou přízemní k ranou tyči skóroval znovu. Dvakrát v jednom ligovém utkání se Dočkal trefil poprvé od července 2016.

Po změně stran sparťané trochu polevili a Brno se k radosti domácího publika, které i v nižším počtu kvůli koronavirovým opatřením vytvářelo velmi dobrou atmosféru, snížilo.

V 51. minutě ještě Přichystal neuspěl, ale za sedm minut už Heča přišel o čisté konto. Štepanovský zůstal po Pachlopníkově pasu na levé straně chvíli sám, napřáhl a trefil se nechytatelně. Víc už ale hosté domácím nedovolili a v Brně zvítězili po téměř šesti letech.

Fotbalová liga - 1. kolo:
Zbrojovka Brno - Sparta Praha 1:4 (0:4)
Branky: 58. Štepanovský - 30. a 35. Dočkal, 4. Vindheim, 11. Juliš. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Vlček - Proske (video). ŽK: Pachlopník, Černín - Čelůstka, Ladislav Krejčí II, Sáček, Štetina. Diváci: omezený počet (limit 5102 osoba na stadionu).
Brno: Floder - Moravec, Šural, Endl (46. Černín), Štepanovský - Pachlopník (75. Koudelka), Sedlák, Čermák (46. Vaněk), Fousek (69. Hladík) - Přichystal (75. Vintr), Růsek. Trenér: Machálek.
Sparta: Heča - Štetina, Čelůstka, Lischka - Vindheim (90. Plechatý), Sáček, Ladislav Krejčí II (77. Trávník), Dočkal (90. Souček), Hanousek - Juliš (78. Kozák), Hložek (90. Karabec). Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: