Hlavní obsah

Sparta je po čtyřech letech první, Plzeň se dočkala vítězné hlavičky

Praha
Aktualizováno

Fotbalová Sparta přebírá vedení, v pokračování první ligy vyhrála v Karviné 5:2. Letenští využili sobotního zaváhání Slavie a jsou první po dlouhých čtyřech letech. V dalším dnešním zápase třetího kola Zlín vyhrál nad Brnem (3:1). Plzeň porazila Mladou Boleslav (2:1).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hráči Sparty se radují z druhého gólu (z penalty). Uprostřed je autor branky Bořek Dočkal ze Sparty.

Článek
Fotogalerie

Letenští byli první naposledy 21. srpna 2016 po výhře nad Jabloncem. V téhle sezoně uspěli i ve třetím duelu, jako jediní ještě neztratili ani bod. Karviná stejně jako v předchozím vzájemném duelu na konci května prohrála o tři góly a poprvé v sezoně nebodovala.

Proti Spartě začala báječně, v 28. minutě vedla po gólech Michala Papadopulose a vlastní brance Davida Lischky 2:0, ale hosté ještě do pauzy srovnali po trefách Adama Hložka a Bořka Dočkala, který proměnil penaltu. V 53. minutě otočil stav Ladislav Krejčí, za tři minuty přidal svůj druhý gól v utkání Hložek a skóre uzavřel střídající Libor Kozák.

Plzeňští spolufavorité na titul porazili Mladou Boleslav, rozhodl gól Lukáše Hejdy. VAR hlavičkovou trefu střelce, který byl na ofsajdové hraně, potvrdil. Plzeň v ligové sezoně podruhé zvítězila, Boleslav i potřetí prohrála.

Na vedoucí gól Jeana-Davida Beauguela odpověděl ještě před pauzou Dominik Mašek, čtvrt hodiny před koncem zápas rozhodl Lukáš Hejda. Svěřenci trenéra Adriana Guľy poskočili na osmé místo.

Domácí ještě jednou uctili památku obránce Mariána Čišovského, který na konci června podlehl nevyléčitelné amyotrofické laterální skleróze. Viktoria navždy vyřadila Čišovského dres s číslem 28 a vyvěsila ho vedle kotle fanoušků. Celý stadion s téměř 6000 diváky symbolicky ve 28. minutě na počest slovenského stopera zatleskal.

Zlínští si poradili nováčkem, do vedení je poslal Antonín Fantiš, chvíli poté vyrovnal hostující kapitán Peter Štepanovský, ale v závěru poločasu byl po druhé žluté kartě vyloučen. Fastav toho po přestávce využil a díky gólům Petra Jiráčka s Laminem Jawem podruhé za sebou zvítězil. Naopak Zbrojovka na výhru stále čeká.

Program 3. ligového kola:
Pátek
Olomouc - Bohemians 3:0
Sobota
České Budějovice - Liberec 0:2
Jablonec - Ostrava 2:0
Příbram - Opava 1:1
Teplice - Slovácko 0:2
Pardubice - Slavia 1:1
Neděle
Karviná - Sparta 2:5
Branky: 23. Papadopulos, 28. Lischka vlastní - 41. a 56. Hložek, 45.+2 Dočkal z pen., 53. Krejčí II, 82. Kozák
Zlín - Brno 3:1
Branky: 23. Fantiš, 49. Jiráček, 54. Jawo - 27. Štěpanovský
Plzeň - Mladá Boleslav 2:1
Branky: 21. Beauguel, 74. Hejda - 32. D. Mašek

Reklama