Hlavní obsah

Kapitán a zůstal mezi náhradníky. Nehledal bych v tom velké věci, vysvětloval Guľa

Plzeň

Trable, do nichž fotbalová Plzeň po nezdaru v kvalifikaci o Ligu mistrů upadla, budou zřejmě většího a dlouhodobějšího rázu, než si klubové vedení Viktorie a trenérský ansámbl Adriana Guľy původně připouštěl. Jestliže po prohře s Alkmaarem mohl být následný ligový výbuch v Liberci zapříčiněn totálně nabouranou psychikou a pocity zmaru z nepovedeného kvalifikačního pokusu, pro trýzeň v dalším střetnutí s Mladou Boleslaví už podobné zdůvodnění neobstojí.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Viktorie Plzeň Jakub Brabec prosaděl ligový zápas s Mladou Boleslaví jen mezi náhradníky.

Článek

Hlavně proto, že od zmiňované kvalifikační konfrontace uběhly tři týdny vyplněné navíc reprezentační přestávkou, tedy dost a dost času, aby se Plzeň sebrala a navázala na výkony předváděné pod Guľou na jaře. Zvláště, když na rozdíl od sezon předchozích zůstal její hráčský kádr de facto pohromadě, neboť na sraz první reprezentační garnitury putovali jen kapitán Brabec a Kalvach, za národním mužstvem druhého sledu dávaného narychlo dohromady před olomouckým střetnutím se Skotskem vůbec nikdo.

Herní a výkonnostní progres přesto na týmu Viktorie v duelu třetího ligového kola s Mladou Boleslaví patrný nebyl.

„Zasloužená, ale vydřená výhra, která nás stála hodně práce," byl nucen přiznat trenér Guľa, který se sice pokusil oživit hru svého týmu korekcemi v sestavě, jenže ani ty nepřinesly přílišný efekt, natož proměnu evokující jarní tažení Viktorie.

Přitom kapitána týmu a reprezentanta Jakuba Brabce nechal sedět celých devadesát minut jen mezi náhradníky. Nebylo ani divu, když vyhořel v Liberce, ani v Belgii nebyl hráčem říkajícím si o reprezentační dres, takže i jeho nominace na zápas se Slovenskem vyvolala pochybnosti.

Brabec? Trochu jsme ho přibrzdili

„Samozřejmě že je specifické, když kapitán nejde do zápasu, ale nehledal bych v tom velké věci. Kuba je naším kapitánem, lídrem a úžasným hráčem, který mužstvo dlouhodobě táhl. V tomto zápase jsme však chtěli využít konkurenčního prostředí. Věřím, že i Kubovi to pomůže. Trochu jsme ho přibrzdili a doufám, že v příštím zápase bude zase v bývalé pohodě a formě," vysvětloval Guľa, i když se jinak nechtěl v minulých dnech a týdnech pitvat, natož aby rozebíral jejich dopad na svůj tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Adrian Guľa a střelec vítězného gólu Lukáš Hejda si podávají ruce po utkání s Mladou Boleslaví.

„To bylo na komplexnější debatu, do které bych se pouštěl nerad, stejně jako bych se nerad do minulosti. Pravdou je, že po takové situaci, jaká nastala po prohře v Liberci, jsme za dobu mého plzeňského působení ještě nebyli. Bylo tudíž důležité zachovat stabilní postoj, který je z hlediska mého i z hlediska klubu podstatný. A samozřejmě zvládnout zápas s Mladou Boleslaví, protože bylo zase důležité pro sebevědomí a návrat zpátky," připomínal kouč Viktorie, že v panující konstelaci má pro něho a jeho tým i vydřená výhra obzvlášť velkou cenu.

„Třeba tím, jak hráči reagovali na vyrovnávací gól soupeře. Nevzdali se, šli za vítězstvím, to vše jsou cenné věci, na kterých se dá stavět, i když nás stále čeká mnoho práce."

Hned příští kolo a sobotní zápas Plzně na stadionu Bohemians by mělo napovědět, nakolik se tato práce do herního projevu Viktorie promítá a zda jí vydřená výhra na Středočechy zvedla sebevědomí natolik, aby trable minulých dnů a týdnů odehnala a vrátila se k výkonům, jimiž se prezentovala na jaře.

Reklama