Hlavní obsah

Ostrava - Pardubice 3:0Baník porazil Pardubice, v lize zvítězil po 10 zápasech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
39. Zajíc 1 : 0
61. Azevedo 2 : 0
90. Tijani 3 : 0
Záznam online reportáže

Fotbalisté Ostravy v sobotu ukončili dlouhé čekání na ligové vítězství. Baník ve 4. kole porazil nováčka z Pardubic hladce 3:0 a v nejvyšší soutěži vyhrál po 10 zápasech. V závěru první půle otevřel skóre Tomáš Zajíc a po pauze se trefili Dyjan Carlos de Azevedo a střídající Muhamed Tijani. Hosté dohrávali v oslabení od 81. minuty, kdy byl vyloučen Jan Prosek.

Článek

První výhry na domácí půdě se při ostravském angažmá dočkal trenér Luboš Kozel, Baník ve Vítkovicích zvítězil poprvé od loňského listopadu. Pardubice po postupu mezi elitu podruhé ze čtyř kol prohrály a nenavázaly na minulou senzační remízu 1:1 se Slavií.

Ostrava začala odhodlaně a bylo vidět, že je rozhodnuta ukončit dlouhé čekání na výhru. Na trávníku jako by v první půli bylo jen jedno mužstvo. Baník si rychle vynutil územní převahu a do vedení mohl jít ve 22. minutě. Jenže po Kuzmanovičově úspěšném napadání, vybojovaném míči a přihrávce pod sebe Holzer z voleje po zemi nechal vyniknout gólmana Boháče.

Z příležitosti rezultoval jen roh, ale i další velká šance. Jánošův centr hlavičkou poslal Pokorný do břevna a odražený míč Tetour napálil nad bránu.

Ostrava vytrvalou převahu zúročila až po 39 minutách. Fleišmanovo přenesení hry vzorově na prsou zpracoval De Azevedo, vřítil se do pardubického vápna a jeho příhru vzduchem Zajíc trknul hlavou do sítě. Bývalý kanonýr Slovácka si připsal první ligovou trefu za Baník. Za chvíli mohl přidat i druhou, ale po rychlém brejku do otevřené obrany se mu na hranici šestnáctky zamotal míč mezi nohami.

Hosté mezi 32. a 46. minutou sáhli ke třem změnám v sestavě, ale převahu Baníku nepřerušili. Centr aktivního De Azeveda zblízka nekrytý Kuzmanovič špatně trefil hlavou, ale vzápětí Jánošův roh prolétl vápnem až k Brazilci, který v 61. minutě z voleje uklidil balon k tyči.

Až pak se Východočeši více osmělili a vymanili se z velkého tlaku, ale na vývoj utkání už to žádný vliv nemělo. Když byl v 81. minutě navíc vyloučen hostující Prosek po druhé žluté kartě, bylo rozhodnuto.

Skóre mohl navýšit Šašinka, ale přečíslení vyřešil ve vápně špatnou přihrávkou. Už v nastavení ovšem dokázal skórovat z dorážky Tijani a zaznamenal svůj první ligový gól.

Baník Ostrava - FK Pardubice 3:0 (1:0)
Branky: 39. Zajíc, 61. De Azevedo, 90.+1 Tijani. Rozhodčí: Proske - Blažej, Vlček - Denev (video). ŽK: Černý, Prosek, Jeřábek. ČK: 81. Prosek (všichni Pardubice). Diváci: 5152 (omezený počet).
Ostrava: Laštůvka - Fillo, Pokorný, Svozil, Fleišman - Jánoš (77. Kaloč), Tetour - De Azevedo (85. Tijani), Kuzmanovič (77. Potočný), Holzer - Zajíc (65. Šašinka). Trenér: Kozel.
Pardubice: Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Cadu (46. Sláma), Solil (74. Petráň), Tischler, Surzyn (32. Hlavatý) - Černý (46. Ewerton). Trenér: Novotný.

Reklama

Související témata: