Hlavní obsah

Nezavírejte stadiony! Jsou bezpečnější než nákupní centra, apeluje vedení ligy

Praha

Šíření koronaviru neustupuje, čísla se naopak po prázdninách zhoršují. Politici zvažují omezení kapacity stadionů a sportovní prostředí se obává dalších obrovských ztrát. Ligová fotbalová asociace proto vystoupila s důrazným apelem, aby se stadiony nezavíraly. „Díky přísným hygienickým opatřením je fotbal jedním z nejbezpečnějších prostředí v České republice,“ tvrdí šéf asociace Dušan Svoboda, který fotbalové zápasy považuje za řádově bezpečnější než třeba nákupní centra, prostředky hromadné dopravy nebo koncerty v uzavřených prostorách.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanynka v roušce během utkání Sparta–Zlín.

Článek

Počet nakažených roste, vláda a hygienici proto začali uvažovat o omezení hromadných akcí a účasti diváků na sportovních zápasech. LFA však nesouhlasí a zdůraznila, že po zavedení protokolu opatření pro kluby a další účastníky zápasů je výskyt nákazy v první a druhé lize minimální.

„Pravidelné testování všech hráčů a dalších účastníků fotbalových utkání v kombinaci s přísným dodržováním opatření vedlo k tomu, že podíl pozitivně testovaných osob na celkovém počtu testovaných je pod hranicí dvou procent, což činí z prostředí profesionálního fotbalu jedno z nejbezpečnější a nejvíce chráněných komunitních prostředí v celé ČR,“ zdůrazňuje LFA ve svém prohlášení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fanoušci fotbalové Slavie během utkání s Teplicemi.

Podle ní by i v případě zpřísnění vládních opatření i nadále mohli na ligové zápasy chodit diváci.

Nevětrané vnitřní prostory jsou horší

„Pokud někdo považuje účast fanoušků na venkovním stadionu při omezené kapacitě na padesát procent a při rozdělení stadionu do několika sektorů s odděleným vstupem z hlediska možnosti šíření viru jako rizikovější například ve srovnání s konáním koncertu vážné hudby ve vnitřním prostoru, s nemožností větrání a se zastaralou vzduchotechnikou, tak to je pro mě obtížně pochopitelné,“ argumentuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Osobně tvrdím, že pokud nechceme občanům zcela zakázat jakékoliv volnočasové aktivity a nechceme je izolovat v domácím prostředí, tak návštěva fotbalového utkání, samozřejmě za dodržování přísných hygienických a dalších organizačních opatření, je naopak jedna z nejbezpečnějších aktivit,“ trvá na svém.

Ukažte nám čísla!

„A pokud je to jinak, tak bych rád viděl nějaké argumenty podložené čísly,“ vyzývá Svoboda.

Další ztráty už by mohly být likvidační, což se samozřejmě týká i dalších sportů.

„Účast fanoušků, byť v omezeném množství, je pro nás naprosto klíčová. Primárně ne kvůli finančním ztrátám, které registrujeme již od března, ale kvůli celkové udržitelnosti fotbalu na určité kvalitativní úrovni a udržení naší mezinárodní konkurenceschopnosti,“ poukazuje Svoboda.

LFA ujišťuje, že je připravena vést věcnou diskusi o dalších úpravách a zpřísnění opatření a podmínek účasti fanoušků na stadionech.

„Považujeme však za neadekvátní a nepřiměřené divákům vstup na fotbalová utkání zcela odepřít,“ prohlašuje.

Reklama

Související témata: