Hlavní obsah

Plzeň opraví fotbalový stadion, letos bude stát 195 mil Kč

Plzeň začne letos s přestavbou prvoligového fotbalového stadionu ve Štruncových sadech. Rekonstrukce, rozložená do tří let, si vyžádá asi 357 milionů korun a 67 milionů bude stát přesun atletického areálu do okrajové části Skvrňany. Novinářům to po jednání zastupitelstva řekl primátorův náměstek Petr Rund (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Plzně se dočkají nového stadiónu.

Článek

Stadion, na kterém hraje současný lídr první ligy, nesplňuje podmínky pro pořádání zápasů evropských pohárů. Loni kvůli tomu musel tým hrát předkolo poháru v Praze. Po technické stránce nevyhovuje stadion ani podmínkám projektu Českomoravského fotbalového svazu Ligové stadiony 2012.

Letos by mělo město proinvestovat celkem 195 milionů korun. Podle ekonomického náměstka Martina Zrzaveckého (ČSSD) bude 71 milionů z městského rozpočtu, 24 milionů radnice získá ze zlepšených daňových příjmů města a obvodů. Stomilionovou sumu dostane magistrát ze zvýšeného příjmu dividend městem vlastněné Plzeňské teplárenské.

Na jaře se začne

Už na jaře by se mělo začít se stavebními pracemi. Postupně se zruší atletická dráha, posune se hřiště a po odtěžení valů vzniknou nové tribuny. Pro atlety se v areálu učiliště ve Skvrňanech postaví nová atletická dráha a sektory, zázemí s tribunou, rozběhová rovinka se zakrytím a parkoviště.

Dokumentace pro stavební povolení na úpravy stadionu by měla být hotová do konce ledna, hned pak město vypíše soutěž na zhotovitele. Rund předpokládá, že v květnu se bude moci začít s novými tribunami, parkovištěm a hrací plochou.

O fotbalovém stadionu v Plzni se hovoří už řadu let. Jednou z variant byla i uvažovaná výstavba zcela nového stadionu. Od tohoto plánu však město ustoupilo a rozhodlo o rekonstrukci Štruncových sadů. Podle primátora Martina Baxy (ODS) nakonec Plzeň sáhla k velmi úsporné variantě. Opozice ale nesouhlasí. Michal Vozobule z nejsilnější opoziční strany TOP 09 považuje navrhovanou variantu za špatnou, zejména vzhledem k vysokým nákladům na rekonstrukci.

Reklama