Hlavní obsah

Miláček Wilfried odchází, za sto miliónů ho koupil Arnhem

Karel FeltSport.czPrávo

Nejlepší podzimní střelec fotbalové Sparty a miláček fanynek třiadvacetiletý reprezentant Pobřeží slonoviny Bony Wilfried nakonec přece jenom opouští Letnou. V přepočtu za sto miliónů korun ho koupil nizozemský klub Vitesse Arnhem. K dohodě mezi kluby došlo v neděli odpoledne a týž den odletěl hráč v doprovodu svého agenta Dalibora Laciny do Nizozemska.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bony Wilfried (vlevo) opouští Spartu.

Článek

„Bony je velmi spokojený, že se nakonec přestup uskutečnil, i když mu ve Spartě nic nechybělo. V pondělí ho čekají obvyklé procedury, kontrola, podpis smlouvy na tři a půl roku a zřejmě i tisková konference. Dohodli jsme se, že dokud nebude vše uzavřené a stvrzené podpisy, nebude se zatím k přestupu vyjadřovat,“ řekl pro Sport.cz a Právo cestou na letiště Dalibor Lacina.

Holanďani překvapili

Jednání mezi oběma kluby proběhla poměrně rychle. „Nebylo to zase nic tak jednoduchého. Wilfried byl naším klíčovým hráčem, proto jsme cenu stanovili hodně vysoko, k hranici sta miliónů korun. Nic nás nenutilo prodávat. Přiznám, že jsme ani nečekali, že tuhle naši představu už v zimě někdo naplní. S hráčem jsme se také dohodli, za jakých podmínek jej uvolníme. Musely být zajímavé pro klub i pro něj samotného,“ řekl pro Sport.cz a Právo personální ředitel Sparty Jakub Otava.

Už na začátku roku Sparta nereflektovala na nabídky anglického Sunderlandu a tureckého Bursasporu. „Neodpovídaly našim představám a nedošlo ani ke konkrétním jednáním. Z našich představ jsme nehodlali slevovat. Arnhem Wilfrieda sledoval dlouho a ozval se ještě před Vánoci. Později jsme se sešli a nyní přišla z Nizozemska konkrétní nabídka, která těch sto miliónů korun naplňuje, a k tomu jsou ve smlouvě i nezanedbatelná procenta z dalšího případného prodeje. Hráč také souhlasil, takže jsme se s Arnhemem dohodli bez potíží,“ dodal.

Útočník Bony Wilfried bojuje v utkání proti CSKA Moskva. Byl to pro něj poslední pohárový duel v dresu Sparty.foto: Právo/Milan Malíček

„Generální sportovní manažer a trenér Jozef Chovanec se vyjádří k přestupu začátkem týdne. V neděli nás čeká přípravný zápas. O tom, jestli budeme někoho dalšího shánět, zatím není rozhodnuto. Příchodem Keriče ale máme dost útočníků,“ vzkázal ze Španělska tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Výdělek přes 200 miliónů

Sparta má kromě Keriče do útoku Kwukeho, kterého získala v lednu z Dunajské Stredy na přestup, reprezentanta Kadlece a mladíky Třešňáka či Skaláka. „Pořád máme podle českého přestupního řádu měsíc čas na případné doplnění kádru. Ale blíží se zápas s Liverpoolem a přivést někoho na poslední chvíli by asi nebylo nejlepší. Ani v tomto případě nás nic nenutí někoho horečně shánět,“ dodal Otava.

Sparta prožívá ekonomicky úspěšnou zimu. Vydělala víc, než když hrála Ligu mistrů, ale samozřejmě srovnání není dokonalé, protože v elitní soutěži vydělala peníze svými výsledky, teď naplnila pokladnu hlavně z přestupů. Za Wilfrieda dostane 100 miliónů korun, za Kucku, který odešel začátkem ledna do Janova, 88 miliónů a v Evropské lize už stihla vydělat 93 miliónů korun. Nějaké „drobné“ budou ještě za prodej hráčů ze širšího kádru. Například Krob zamířil do Slovanu Bratislava, Jeslínek do Kriveho Rogu a Jirouš na Julisku.

Výdaje jsou mnohem nižší. Kweuke měl stát údajně 25 miliónů, Zápotočný osm a Kerič tři.

Wilfried měl na podzim skutečně výbornou mušku. V Gambrinus lize se trefil desetkrát, v Evropské lize pětkrát a stihl i dvě branky v kvalifikaci Ligy mistrů. Do kádru áčka přišel z rezervy před necelými třemi lety a v 59 ligových zápasech nastřílel 22 branek.

Reklama

Související témata: