Hlavní obsah

Plzeň zkolabovala, po remíze se Slavií její mistrovské naděje devalvovaly

PLZEŇ

Neskutečným způsobem zkolabovala fotbalová Plzeň v epilogu k 25. ligovému kolu a notně devalvovala své mistrovské naděje. Nad Slavií vedla po dvou rychlých úderech v první půli ještě dvě minuty před koncem 2:0 a měla spoustu další šancí, aby si výhru pojistila. Jenže Kisel s Černým domácí lehkovážnost ztrestali, lídra tabulky obrali o vítězství a bitvu o titul zdramatizovali. Druhá Sparta ztrácí pět kol před koncem na Plzeň už jen čtyři body.

Foto: Petr Eret, ČTK

Fotbalisté Plzně po pondělní remíze proti Slavii

Článek

Slávistický obranný blok vysunutý daleko před šestnáctkou dělal Plzni zpočátku  nebetyčné problémy. V přehuštěném prostoru si totiž domácí nevěděli rady, neboť Pražané je těsně bránili, nedovolili jim kombinovat, natož pak hledat a dopředu posílat rychlého Bakoše s Petrželou. A protože dirigent Horváth měl problémy nejen s nápady, ale i s přihrávkou, dvacet minut se ligový lídr vůbec k ničemu nedostal a jen se díval, jak sešívaní mají navrch.

K.O. za osm minut

Nejenže disciplinovaně bránili, ale získávali i většinu odražených míčů, umně využívali ofsajd systému a přesnou přízemní kombinací měli opticky navrch. Efekt jejich snažení však byl nulový, ani na nebezpečnější střelecký pokus se nezmohli, takže Plzni stačil první povedený výpad, aby dala důležitý první gól. Po Limberského kolmé přihrávce našel Petržela v situaci zavánějící ofsajdem Bakoše a ten přesnou střelou k tyči nedal Vaniakovi šanci. A za sedm dalších minut se zdálo, že je rozhodnuto definitivně.

Brankář Slavie Martin Vaniak kapituloval do přestávky dvakrát.foto: Právo/Petr Horník

Slávistický čaroděj nejprve vzýval všechny svaté, když neudržel Bakošovu ránu z dobrých dvaadvaceti metrů a naštěstí pro něho se domácí hráči ani nepokusili vyražený míč sledovat, během pár desítek sekund už mu však ani svatí nepomohli. Petrželův rohový kop prodloužil hlavičkující Bystroň a Ševinský zapomenutý u tyče vedení pohodlně jistil.

Po dvou rychlých úderech vypadla Slavia úplně z role a po půlhodině mohlo být dílo zkázy dokonáno. Rezek ovšem střelou z hranice šestnáctky trefil jen tyč, takže hosté přece jen ještě žili a dýchali. Ve zvrat však už těžko doufat mohli, neboť až na hodně tvrdou a nepříjemnou střelu Zbyńka Pospěcha ve 40. minutě z dobrých pětadvaceti metrů se k vážnějšímu ohrožení Pavlíka do přestávky nedostali.

Hráči Plzně Pavel Horváth (vpravo) a David Bystroň se radují z gólu proti Slaviifoto: ČTK/Petr Eret

Dva šokující údery

Zejména, když po půli se dlouho hrálo jen na jednu bránu. Plzeň totiž protivníka sevřela ve Vaniakově šestnáctce a drtila ho soustavným tlakem, který přinášel šanci za šancí. Víc než nadějnou akci Rezka ovšem zastavil Kaufman, hlavičkující Bystroň poslal míč v obrovské příležitosti nad břevno, takže Slavia chvíle hrůzy přestála.

A nejen to - v posledních dvou minutách dokonce Plzeň za její lehkovážnost a hru na údržbu, k níž se Vrbovi světřenci nepochopitelně uchýlili, dokonale ztrestala. Nejprve Kisel v 88. min. snížil, v poslední miniutě pak Černý vyrovnal. Obral tak domácí o výhru, která se jim doslova vnucovala, a navíc notně devalvoval jejich mistrovské ambice. A nic na tom nemění, že na Spartu má Plzeň pořád čtyři body k dobru.

Viktoria Plzeň - Slavia Praha 2:2
Branky: 21. Kolář, 28. Ševinský - 88. Kisel, 90. M. Černý. Rozhodčí: Kovařík - Wilczek, Gallo. ŽK: Limberský, Jiráček  - Kisel, Trubila. Diváci: 7 140. Poločas 2:0.
Plzeň: Pavlík - Rajtoral, Ševinský, Bystroň, Limberský - Petržela, Jiráček, Horváth (88., Kolář (82. Fillo), Rezek (72. Ďuriš) - Bakoš. Trenér: Vrba.
Slavia: Vaniak - Kaufman, Čelůstka, Hubáček, Trubila - M. Černý, Jarolím, Kisel, Hora (46. Vlček), Koreš (83. Milutinovič) - Pospěch. Trenér: Petrouš.

Reklama

Související témata: