Hlavní obsah

Pokladna v těžkém mínusu. Sparta za minulou sezonu prodělala téměř půl miliardy

Praha
Aktualizováno

Prémie za dvě vítězství v Evropské lize nad Celtikem Glasqow jsou jen nepatrnou náplastí. Letenská pokladna jinak prochází těžkou zkouškou. Klub AC Sparta Praha fotbal totiž v minulé sezoně, která skončila v červnu, dosáhl ztráty ve výši 471,6 milionu korun. Jak poukazuje deník E15, který zprávu přonesl, jedná se o druhý nejhorší výsledek klubu za posledních šestnáct let. Tedy od příchodu majitele Daniela Křetínského v roce 2004.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel Sparty Praha Daniel Křetinský.

Článek

Výše ztráty ještě není oficiální. Výsledky hospodaření nicméně Sparta zveřejnila na pozvánce na valnou hromadu, která se bude konat 4. prosince.

„Nebudeme komunikovat údaje, které jsou v pozvánce na valnou hromadu s ohledem na to, že výsledky musí být teprve schváleny na valné hromadě," řekl deníku Ondřej Kasík, ředitel komunikace fotbalové Sparty. Výsledky hospodaření chce klub tradičně komunikovat až po valné hromadě.

Na výsledné sumě se sotva něco zumění. Loňská ztráta tak z finančního hlediska bude druhým nejhorším výsledkem klubu za posledních šestnáct let. Horší sezonu Sparta zaznamenala pouze během angažmá italského trenéra Stramaccioniho v ročníku 2017/18, kdy ztráta dosáhla téměř 724 milionů korun.

Letenští jsou jako na houpačce. V předminulém ročníku 2018/19 naopak dopadli z finančního hlediska nejlépe a vykázali nejvyšší zisk - 311,6 milionu korun. Hlavní příčinou byl prodej podílu v dceřiné společnosti v souvislosti s výstavbou hotelového komplexu v sousedství Generali Areny.

V kladných číslech skončila Sparta od příchodu Křetínského jen třikrát - v sezonách 2004/05 (31,8 milionu) a 2016/17 (22,6 milionu) a v předminulém ročníku.

Je zřejmé, že se na téměř půlmiliardové ztrátě výrazně podepsala koronavirová pandemie.

Reklama

Související témata: