Hlavní obsah

Policie pátrá po 20 fanoušcích, kteří zaútočili na vedení Slavie

Pražští kriminalisté pátrají po totožnosti dvaceti nejradikálnějších fanoušků, kteří v poločase pohárového zápasu mezi fotbalisty Slavie a Olomouce zaútočili na vedení Slavie. Někteří z nich vnikli i do VIP prostor stadionu, kde poničili zařízení několika místností, a útočili na policisty. Za výtržnictví, poškození cizí věci a násilí proti úřední osobě jim hrozí až čtyřleté vězení. Jejich fotografie jsou umístěny na webových stránkách policie. ČTK o tom informovala mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Fanoušky Slavie hlídala policie ČR

Článek

Kvůli výtržnostem při pohárovém zápasu, který zůstal 5. května nedohrán, policisté stíhají již 26 lidí. Všichni čelí obvinění z výtržnictví a poškození cizí věci s až tříletou trestní sazbou. Jeden člověk je stíhán i za násilí proti úřední osobě, tomu hrozí až čtyři roky vězení, další za poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, za což mu mohou soudy vyměřit až šest let vězení. Celková škoda, která při řádění fanoušků v Edenu vznikla, byla vyčíslena na 700.000 korun.

Kriminalisté obviněné odhalili na základě videodokumentace, kterou pořídila sama policie, nebo ji získala z dalších zdrojů. Policisté odhalili i ty, kteří si maskovali obličej nebo se při výtržnostech převlékali.

Rozbité okno v Edenu po řádění slávistických fanouškůfoto: Sport.cz/Petr Horník

Úvodní duel semifinále Ondrášovka Cupu předčasně ukončily výtržnosti slávistických fanoušků, protestujících proti nejasné situaci v zadluženém klubu, kterému hrozil kvůli původnímu neudělení licence pád z první ligy. Domácí příznivci dvakrát obsadili hřiště. Výkop nejprve pozdrželi téměř o půlhodinu, v poločasové pauze se pak druhý protest zvrhl ve vlnu násilností a pokusu o napadení klubového vedení. Následoval zásah policie.

Slavia byla disciplinární komisí potrestána pokutou 750.000 korun a zavřením hlediště ve třech domácích utkáních. Nedohraný zápas byl zkontumován výsledkem 3:0 ve prospěch Olomouce, která pak v odvetě potvrdila postup do finále.

Reklama

Související témata: