Hlavní obsah

Pořád chci vyhrávat, vyhlásil kouč Rada po prvním tréninku v Teplicích

Je to jeden z nejzajímavějších letních trenérských „přestupů“. Zkušený kouč Petr Rada se dobrovolně rozloučil v Liberci a zamířil na celkově už svou třetí štaci do konkurenčních Teplic. S týmem už zahájil letní přípravu a s vírou v tvrdou práci věří ve vzestup mužstva, které loňskou sezónu dokončilo až na desátém místě prvoligové tabulky.

Foto: Josef Pešout, Právo

Trenér Teplic Petr Rada.

Článek

Vraťte se ještě k tomu, jak došlo k vašemu odchodu z Liberce...

V Liberci jsem sdělil, že mám nabídku z Teplic. Čekal jsem, že na to liberečtí funkcionáři budou reagovat a že si sedneme nad plánem, co dál. Měl jsem požadavky na doplnění kádru. S majitelem klubu panem Ludvíkem Karlem jsme jednali až dva dny před skončením jarní sezóny a neshodli jsme se na strategii. Vůbec jsem neodcházel z ekonomického hlediska. A tak jsem přijal práci v Teplicích.

Do zdejšího klubu přicházíte už potřetí. Vzpomenete si na ta dvě předchozí angažmá v Teplicích?

To první bylo v roce 2001. Odešel jsem v situaci, kdy jsme se pohybovali druzí nebo třetí v tabulce. A odchod nastal asi i z důvodu mého chování, které trošku vybočovalo. Nakonec to zpětně hodnotím jako poučné řešení. V Teplicích mě poté oslovili po šesti letech stejní lidé, kteří mě předtím odvolávali. Asi sledovali můj vývoj a zlákali mě znovu. Po roce jsem pak zamířil k reprezentaci. Byl jsem od ní odvolaný s vlastním přesvědčením, že kdyby se tak nestalo, tak jsme postoupili na šampionát. Po odmlce přišel Liberec a teď jsem se vrátil do Teplic.

Jak se trenérsky měníte?

Pořád chci vyhrávat a přeji si, aby moje svěřence fotbal bavil. Jsem odhodlaný pracovat do poslední chvíle. Budu jen rád, když se mi podaří vychovávat mladší hráče. Na tohle angažmá se těším jako na všechna předešlá.

Poprvé v historii povedete ligový klub proti pražské Dukle, kde jste prožil svoje hráčská léta a navíc za ní nyní chytá váš syn Filip. Bude to pikantní souboj?

To, že je v Dukle můj syn, mě těší. Je to pokračování rodinné tradice. Ale jinak hledím jen na svoje mužstvo a budu spokojen, když Duklu porazíme třeba 5:0, i když tak velký rozdíl mezi oběma celky asi není.

Jak vnímáte ukončení hráčské kariéry Pavla Verbíře?

Pokud by mohl hrát dál, byl bych jen rád. Ale vyloženě ho přemlouvat nebudu, i když na hřišti se bude těžko nahrazovat. Ale bylo to jeho rozhodnutí a věřím, že v roli sportovního manažera a vedoucího mužstva se stane prospěšný pro klub tak jako to dokázal v pozici hráče.

Kam směřují ambice Teplic?

Skončit lépe, než loni. Kádr, zázemí, stadión, zabezpečení klubu a celkové podmínky nás předurčují k tomu, abychom napravili jarní desáté místo. Vím, že snahou je zabudovávat mladé hráče, ale ruku v ruce s tím musí jít i umístění, tedy co možná nejvyšší.

Reklama

Související témata: