Hlavní obsah

VIDEO: Strako, táhni na Spartu! Fanoušci Slavie pochodovali Prahou

dos, grgSport.cz

Straka proti všem. Tak lze charakterizovat začátek pikantního angažmá kovaného sparťana na lavičce fotbalové Slavie. Fanoušci Sparty vyčítají Františku Strakovi zradu a dokonce vnikli na jeho pozemek a nenávistnými vzkazy mu pomalovali rodinný dům v Kněževsi. Pro příznivce Slavie je zase nepřijatelný, proto v rámci Strakova debutu v utkání na Viktorii Žižkov vyhlásili protestní akce.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Protestní pochod fanoušků fotbalové Slavie Praha proti současné situaci v klubu a angažování trenéra Straky

Článek

„Dobře vím, co mě ze strany fanoušků čeká.“ Jindy na špásy naladěný František Straka cítil, že jde do tuhého. Pondělním duelem na Viktorii Žižkov pro něj začíná angažmá ve Slavii, kterým vzbudil nenávistné reakce na obou stranách barikády pražských S. Novým koučem Slavie byl jmenován v neděli 2. října a od té doby vnímá zášť ze všech stran a byť odmítl ochranku, žije v napětí a nervozitě.

Některé projevy nevole už zašly za hranu. Tak třeba na tréninkovém hřišti v Edenu vyrostly symbolické čtyři hroby a na křížích byla napsána jména Straky, majitele Slavie Aleše Řebíčka, jeho bratra Adama, který je v představenstvu, a generálního ředitele Miroslava Platila. Případem se začala zabývat policie.

Tu zaměstnali i fanoušci Sparty, kteří v noci na minulý pátek vnikli na Strakův pozemek a nenávistnými vzkazy mu pomalovali rodinný dům v Kněževsi...

V této atmosféře chystal kouč sešívané na utkání na Žižkově. Navíc moc dobře věděl, že tam ho čekají otevřené protesty fanoušků vlastního týmu.

Protestní pochod fanoušků fotbalové Slavie Praha proti současné situaci v klubu a angažování trenéra Strakyfoto: ČTK/Stanislav Peška

Pochod nespokojených fanoušků Slavie se vydal na svou cestu v 16:30 a až k branám žižkovského stadionu proběhl v klidu. Přes dvě stovky fanoušků oděných do černé barvy provolávalo hesla proti Strakovi a vedení Slavie, někteří nesli různé transparenty.

Na průvod dohlíželi policisté včetně příslušníků na koních. Na bezpečnostním opatření v souvislosti s utkáním se má podílet na 300 policistů ze speciální pořádkové jednotky, pohotovostní motorizované jednotky, dopravní nebo kriminální služby.

Protest fanoušků fotbalové Slavie proti trenérovi Strakovifoto: Sport.cz

V hledišti už Straku čekali fanoušci Slavie odění do černého a nejrůznější transparenty s jasnými vzkazy. „Strako, táhni na Spartu!“ „Franz, schieb ab!“ „Straka a drogy ne!“ „Klubismus není na prodej“ „Neničte Slavii...“

Když oba týmy nastupovaly na hrací plochu, začalo skandování „Straka ven!“ a „Strako, táhni na Spartu!“ To trvalo celý zápas, k žádným výtržnostem však v ochozech nedošlo.

„Co všechno jsem v posledních dnech zažil, je opravdu husté. Já ale musím tým zvednout – a já ho zvednu!“ ujišťoval po utkání Straka.

Zápas koučoval méně emotivně, než je u něj zvykem. Omezovali ho v tom i bodyguardi, jež měl přímo na lavičce. „Byly chvíle, kdy jsem chtěl vyběhnout k čáře. Bodyguardi se však spíš starali o to, abych moc nevylézal. Byla to samozřejmě zvláštní situace. Na druhou stranu jsem byl rád, že jsem cítil trochu jistoty,“ přiznal Straka, jak složité první dny v Edenu prožívá.

Reklama

Související témata: