Hlavní obsah

Kanonýr Lafata skolil divočáka a Turecko zatím odmítl

Jan KrůtaPrávo

Nejlepší kanonýr ligy David Lafata prodloužil o tři roky smlouvu s Jabloncem, ale neznamená to, že by automaticky zůstal v Česku. Český fotbalový reprezentant by si rád ještě vyzkoušel zahraniční angažmá, hned na první nabídku z Turecka však nekývl.

Foto: Radim Petrášek, ČTK

David Lafata (uprostřed) slaví společně s Vítem Benešem (vpravo) a Petrem Pavlíke (vzadu) stý ligový gól.

Článek

„Nebylo to nic, co by se zamlouvalo Jablonci ani mně,“ řekl Lafata. Konkrétní být nechtěl. „Je zbytečné o tom mluvit, když tam nejdu. Šlo o klub, který bojuje o záchranu. Po finanční stránce to sice pro mě bylo zajímavé, jenže nechci jít do klubu, který může za půl roku spadnout, a já budu znovu řešit, co dál,“ přiznal otevřeně třicetiletý útočník.

Autor osmnácti podzimních gólů dříve nabídky z Ruska nebo Turecka odmítal, teď by se jim nebránil. „Ale znovu opakuji, že by to muselo být zajímavé jak pro mě, tak pro Jablonec. A určitě bych tam musel jít s rodinou. Mám dvě děti a nedokážu si představit, že bych je nechal tady. Nemohl bych se na ně koukat půl roku jen na fotce,“ uvedl Lafata. „Pořád platí, že bych se ven ještě rád podíval, ale musí to mít hlavu a patu.“

Jablonec by mu v odchodu nebránil. Stávající kontrakt vyprší klíčovému hráči týmu v létě, ale dohodl se na jeho prodloužení. „Byli jsme s vedením klubu domluveni už před Vánocemi. Nabídli mi dobré podmínky a plácli jsme si během chvilky. Dnes jsme to jen podepsali,“ vykládal Lafata včera po poledni během pauzy mezi dvěma tréninky. „Ale de facto se tím nic nemění. Když dostanu dobrou nabídku, Jablonec mě pustí,“ dodal.

S rodinou trávil dovolenou doma ve vesnici Dubné nedaleko Českých Budějovic. Vášnivý nimrod během fotbalového volna vyrazil i na hony. „Byl jsem asi šestkrát. Dvakrát na naháňce na vysokou a černou zvěř a čtyřikrát na bažantech,“ prozradil.

Skolil pár bažantů i jednoho menšího divočáka. „Až jsem se divil, že jsem ho v tom běhu trefil,“ líčil. S ostatními myslivci pak musel absolvovat i klasická „hodnocení“ honů v restauraci. „To je povinnost. Zvládl jsem to se vším, co k tomu patří...“

Reklama

Související témata: