Hlavní obsah

Máte 13 hráčů a brankáře? Musíte hrát! Fotbalová liga má několik dalších koronavirových pravidel

Aktualizováno

Týmy první fotbalové ligy musejí pro případ problémů s covidem nahlásit soupisku 30 hráčů. Zápas bude odložen, pokud nebudou mít 13 hráčů a brankáře. Soutěž má pro jaro několik nových pravidel. Aktuální sezona je termínově limitována mistrovstvím Evropy, které se po odložení z minulého roku koná letos v červnu. Proto se začíná po krátké pauze již v pátek. Ligový výbor se těsně před startem jarní části usnesl na dalších opatřeních, která mají jediný cíl - zdárně dokončit probíhající soutěžní ročník první i druhé ligy. Minimálně na poslední tři kola sezony se pak kluby budou testovat na covid-19 povinně u jedné laboratoře.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský David Limberský se snaží zastavit slávistu Abdallaha Simu.

Článek

Jednou z novinek zajišťující větší transparentnost soutěže bude povinnost klubů nahlásit soupisku třiceti hráčů, z které bude řídící úsek posuzovat počty pozitivně testovaných osob při žádosti o odložení utkání. Požadavku bude vyhověno, pokud z takové soupisky nebude negativně testovaných alespoň třináct hráčů do pole a jeden brankář.

Odložit zápas bude samozřejmě i nadále nutné za předpokladu, že se v izolaci a karanténě ocitne celý klub z rozhodnutí státních orgánů ochrany veřejného zdraví, jako tomu bylo v několika případech již na podzim.

„Je to apel na všechny kluby, aby také udělaly všechno pro zdárné odehrání celého programu. Věřím, že zájmem všech bude sezonu dokončit sportovní cestou," vysvětluje Dušan Svoboda, předseda LFA.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Hronek z Bohemians střílí gól na 1:0, vpravo Vukadin Vukadinovič z Teplic.

"Myslíme však dopředu a chceme zamezit možným spekulacím. Proto jsme mimo jiné rozhodli, že v průběhu přinejmenším posledních tří ligových kol budou všechny kluby testovány u jedné laboratoře. Testování bude zastřešovat přímo LFA," poukazuje Svoboda a dodává, že profesionální fotbalové kluby budou i nadále povinně testovat metodou PCR.

Novinky mají zamezit, aby docházelo k situacím jako na konci podzimu. Zatímco Opava navzdory vysokému počtu případů koronaviru odehrála zápas v Liberci, duel Slavie ve Zlíně byl odložen, přestože červenobílí měli méně nakažených než Slezané. Přetestování u jiné laboratoře navíc poté nečekaně odhalilo, že původní odběry Pražanů byly vyhodnoceny jako pozitivní chybně.

Novým oficiálním automobilovým partnerem Fortuna ligy se stala společnost Louda Auto.

Reklama

  Olomouc - Pardubice dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Olomouc vs. Pardubice
Olomouc vs. Pardubice
Olomouc
Pardubice
  Bohemians - Jablonec dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians vs. Jablonec
Bohemians
Jablonec
  Plzeň - Liberec dnes 15 : 00
20240330T15 : 00:00+0100
Plzeň vs. Liberec
Plzeň vs. Liberec
Plzeň
Liberec
  Slovácko - Slavia dnes 18 : 00
20240330T18 : 00:00+0100
Slovácko vs. Slavia
Slovácko vs. Slavia
Slovácko
Slavia