Hlavní obsah

Stát za Hniličkou? Rozhodně ne! Slavia a Sparta se distancují od Malíkova podpisu

Praha
Aktualizováno

Fatální přešlap šéfa Národní sportovní agentury má bouřlivé ohlasy. Fotbalové kluby Slavie a Sparty se distancují od účasti předsedy FAČR na "Společném prohlášení představitelů českého sportovního prostředí k situaci kolem předsedy NSA Milana Hniličky" a odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý hokejový brankář Milan Hnilička ve své kanceláři Parlamentu České republiky.

Článek

Jeden paradox nelze šéfovi NSA upřít. Jak dokáže spojit nesmiřitelné rivaly, kteří spolu jinak na trávníku válčí.

Představitelé českého sportu podpořili setrvání Milana Hniličky v čele Národní sportovní agentury, ačkoliv odsoudili jeho účast na oslavě v hotelu v Teplicích. Pod prohlášení zprostředkované Českou unií sportu (ČUS) se podepsali nejen její předseda Miroslav Jansta, ale také šéfové řady velkých sportovních svazů a sportovní legendy jako Jaromír Jágr nebo Barbora Špotáková.

Slavia s Sparta nechtějí s touto společností mít nic společného.

Pražská S kritizují Martina Malíka, že se jako šéf FAČR pod prohlášení podporující Hniličku podepsal.

"AC Sparta Praha a SK Slavia Praha považují za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků," zdůrazňují fotbaloví lídři ve společném prohlášení.

"Rozhodnutí o politické odpovědnosti v podobné situaci je věcí příslušného politika a jeho nadřízených," dodávají pražská S.

Společné prohlášení vydala také před pár dny, když kritizovala sporné výsledky průzkumu popularity sportů, jež NSA zveřejnila.

Odsuzující reakce na Hniličkovo chování přišla později také z fotbalových Teplic. "Toto chování se nám nelíbí, protože je to jednoznačným porušením všeho, co musí v této zemi obyčejní lidé každý den dodržovat. Z těchto důvodů samozřejmě nemůže mít Milan Hnilička naši důvěru v čele Národní sportovní agentury, proto považuji za nedostatečnou pouhou rezignaci na mandát poslance," uvádí na webu FK Teplice předseda představenstva Pavel Šedlbauer.

FAČR v reakci ostře odmítá, že by Hniličkovu účast na oslavě v době zákazu podobných akcí brala na lehkou váhu, jak tvrdí Slavia se Spartou.

"FAČR, respektive její předseda Martin Malík, rozhodně nijak v tomto smyslu aktivně nezlehčovali jednání Milana Hniličky. Jak bylo jasně řečeno ve společném prohlášení ČUS, jde o závažné pochybení," říká tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman. "Zároveň je potřeba ale také říct, že rezignace na pozici předsedy NSA by mohla vést v tuto chvíli k jasné destabilizaci sportovního prostředí napříč celým spektrem společnosti," dodává.

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019, kdy se tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička stal jejím předsedou. Má stejný plat jako ministr, tedy zhruba 170 000 korun měsíčně. Loni měla agentura postupně přebírat agendu od ministerstva školství, které mělo řízení sportu na starosti před jejím zřízením, ale řešila fungování sportu za koronavirové krize včetně mimořádných dotačních programů.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články