Hlavní obsah

Černá svině z lesa, opice! Rasismus v Ostravě, klub se omlouvá a primitiva hledá

Diváci na fotbalové stadiony stále nesmí, přesto nastal problém v prostoru pro publikum. Ostrava musí po ligové výhře 1:0 nad Libercem řešit primitivní rasistický útok. Jeho terčem se stal v divokém závěru hostující Jhon Mosquera. Baník se nyní snaží hříšníka identifikovat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Rozhodčí Pavel Julínek dává červenou kartu Jhonu Mosquerovi (druhý zleva) z Liberce.

Článek

Co se stalo? Severočeši prohrávali ve Vítkovicích 0:1 a usilovali o vyrovnání. Časomíra již začala ukrajovat čtvrtou minutu nastaveného času. Sudí Julínek ohlásil tři, takže hosté měli jednu z posledních možností. Frustrovaný Kolumbijec se dostal do souboje s Jiřím Fleišmanem, přišel o míč a po soupeři se ohnal loktem. Obránce Baníku skončil na zemi.

Sudí pískl a Mosqueru běžel napomenout. Ondřej Šašinka byl rychlejší a hříšníkovi přiběhl vyčinit. Z očí do očí, z blízkosti několika centimetrů. Mosquera do něj strčil a obránce spadl na zem. „Bezohledné vražení soupeře (čelo na čelo) s použitím zanedbatelné síly v přerušené hře. Před udělením červené karty hráč ještě udeřil pěstí hráče číslo 22 (Filip Kaloč)," stojí v zápisu o utkání. Poté se na hřišti strhla velká mela a strkanice, Kolumbijec dostal druhou žlutou a červenou.

V tom televizní mikrofony v nervózní atmosféře zachytily výkřiky přicházející nejspíše z tribuny, podle některých svědků z VIP sekce. „Černá svině si myslí, že je v lese někde, opice!"

„Neakceptovatelné," reagoval pak na Twitteru severočeský klub. A domácí se záhy přidal. „Baník Ostrava se omlouvá za výlev rasismu, který dnes zazněl v závěru utkání na adresu Jhona Mosquery. Odmítáme jakékoliv projevy xenofobie či rasismu. S vlastníkem stadionu řešíme identifikaci viníka na základě videozáznamů. Jhonu Mosquerovi i Slovanu Liberec se omlouváme," zveřejnil ostravský klub na sociální síti.

Zápasy se kvůli pandemii konají v omezeném režimu, na stadion mohou kromě samotných aktérů jen zástupci klubů, sponzorů a partnerů klubu i médií. Je pravděpodobné, že celá situace bude mít dohru před disciplinární komisí. V zápise o utkání však rasistické urážky zmíněny nejsou.

Případem se každopádně bude již dnes na svém řádném zasedání zabývat disciplinární komise.

"Pevně věříme, že se jednalo o ojedinělý projev jedinců, což však nijak nesnižuje vážnost situace. Obzvlášť ve chvíli, kdy má domácí klub za současných podmínek mimořádného opatření větší kontrolu nad osobami, které se pohybují na stadionu během utkání. Oceňujeme vyjádření ostravského klubu, že vyvine maximální úsilí při pokusu dopadení dotyčné osoby či osob. Takové na ligových stadionech rozhodně nemají své místo," poukazuje ve svém prohlášení Ligová fotbalová asociace (LFA).

Reklama