Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 3:1Vrba proti Bílkovi. Třaskavou dohrávku rozhodla Hanckova penalta, Letenští jsou druzí

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Brabec 0 : 1
61. Hložek 1 : 1
86. Hancko (penalta) 2 : 1
90. Karabec 3 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Fotbalisté Sparty v dohrávce 23. kola Fortuna ligy porazili rivala z Plzně 3:1 a využili možnost dostat se na druhé místo o skóre před Jablonec. Tři kola před koncem sezony je tak bitva o kvalifikaci Ligy mistrů otevřená. Zatímco Pražany vede někdejší trenér Viktorie Pavel Vrba, obnovenou premiéru na lavičce hostů prožil bývalý hráč a kouč Sparty Michal Bílek, který v pondělí nahradil odvolaného Adriana Guľu. Pikantní konfrontaci nakonec ovládl Vrba a jeho tým.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty oslavují gól během utkání 23. kola Fortuna ligy proti Plzni.

Článek
Fotogalerie

Oběma tradičním rivalům šlo o hodně, neměli kam ustoupit. Plzeňský trenér Bílek se při svém debutu musel obejít bez Limberského či Beauguela, poslal na hřiště jedenáctku se třemi stopery včetně uzdraveného Hejdy a dvěma útočníky. Jeho sparťanský protějšek Vrba znovu nezařadil do nominace Plavšiče a při Polidaroivě absenci se po dlouhé době dostalo na Hanouska.

Vstup do zápasu se vydařil Viktorii. Hned v 11. minutě Sparta doplatila na svůj tradiční nedůraz před vlastní brankou. Její odchovanec Brabec po rohu nejprve trefil spoluhráče Ondráška, plzeňský kapitán však dostal ještě druhý pokus, z něhož již skóre otevřel.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zdeněk Ondrášek a Jakub Brabec z Viktorie Plzeň oslavují gól na 1:0 během utkání na Spartě.

Domácí odpověděli útočnou aktivitou. Hložkova hlavička po Wiesnerově centru byla vydařená, další letenský odchovanec Staněk se ovšem blýskl vynikajícím zákrokem. Po vápno Sparta soupeře tlačila, další velké šance si ovšem nevytvářela. Sáček branku těsně minul, mimo pálil také Juliš.

Viktoria sice měla v první půli držení míče jen 24 %, ale vedla. Také po přestávce spoléhala na hluboký obranný blok a bylo otázkou, zda domácí dokážou její konzervu otevřít, nebo ne.

Otevřela. Wiesner v 61. minutě našel ve vápně Hložka, který svým jedenáctým ligovým gólem v sezoně vyrovnal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský střelec Adam Hložek spěchá s míčem do středu hřiště. Hložek vyrovnal duel s Plzní na 1:1.

Až po inkasované brance se Plzeň začala zajímat také o ofenzivu a fotbal hned dostal jiné obrátky. Deset minut před koncem měl šanci střídající sparťan Souček, ale Staněk se znovu vyznamenal.

Překonal ho až Hancko z penalty nařízené na podnět VAR za Havlův zákrok na Karabce. Vyrovnat mohl Hejda, ale tentokrát se zaskvěl Nita. V nastavení tak nájezd do otevřené obrany korunoval třetím gólem Karabec.

Plzeň vyhrála posledních 5 vzájemných duelů v lize, při Bílkově debutu její série skončila.

Dohrávka 23. ligového kola:
Sparta - Plzeň 3:1
Branky: 61. Hložek, 86. Hancko z pen., 90.+3 Karabec - 11. Brabec. Rozhodčí: Pechanec - Kříž, Hock - Franěk (video). ŽK: Mihálik, Brabec, Káčer (všichni Plzeň). Diváci: 1430 (omezený počet).
Sparta: Nita - Wiesner, Čelůstka, Hancko, Hanousek (76. Souček) - Karlsson (60. Karabec), Pavelka, Sáček, Dočkal, Hložek - Juliš (90.+1 Minčev). Trenér: Vrba.
Plzeň: Staněk - Kaša, Hejda, Brabec - Havel, Káčer (71. Hořava), Čermák (72. Šulc), Kalvach, Falta - Mihálik (84. Kayamba), Ondrášek. Trenér: Bílek.

Reklama

Související témata: