Hlavní obsah

Rivalové mají nabito! Pět trumfů Sparty a Slavie před 300. derby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Potvrdí sešívaní dlouholetou nadvládu nad Prahou, nebo se jim Letenští konečně vzepřou? Zásadní otázka, která největší domácí fotbalové derby provází. Slavia od března 2016 neprohrála se Spartou 14 soutěžních zápasů po sobě, dvanáct v lize, dva v poháru. V posledních čtyřech ani neinkasovala. Sparta se tak na svém stadionu představí v roli vyzývatele, Slavia v roli obhájce titulu a hned několika sérií neporazitelnosti. Výkop je večer v 19:00.

Slavii se v derby daří, bude si věřit. Sparta bude pod obrovským tlakem, říká Vladimír ŠmicerVideo: Sport.cz

 
Článek

Na co bude spoléhat Sparta?

Povzbuzení po Rangers - Sparta ve čtvrtek v Evropské lize porazila Glasgow Rangers 1:0, Slavia v Konferenční lize prohrála v Rotterdamu s Feyenoordem 1:2 a utrpěla první porážku po sérii pěti soutěžních vítězství. Lepší aktuální nálada by tak měla být na straně domácích.

Faktor Vrba - Kdo jiný, než právě zkušený bývalý trenér české reprezentace, by měl černou sérii Sparty v derby ukončit? Slavia získala v posledních sezonách na rivala obrovský náskok, tým v rudých dresech se pod taktovkou Pavla Vrby ovšem postupně konsoliduje a troufá si být již vyrovnanějším protivníkem.

Zazáří v derby Adam Hložek? V poslední době to až moc bere na sebe, všímá si Jan KollerVideo: Sport.cz

Domácí prostředí - Pravdou je, že Sparta doma tři poslední derby prohrála shodně 0:3. Jinak je ovšem na Letné silná, pod Vrbou ve 13 domácích ligových duelech neprohrála. Táhla sérii 12 vítězství, teprve minule s Jabloncem jen remizovala. A má na paměti, že Slavia v sezoně prohrála všechny tři venkovní duely v evropských pohárech.

Čtyři body ze dvou zápasů, to je dobrý krok k postupu v Evropské lize, říká trenér Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Defenziva se usadila - Kvůli zraněním se složení obranné čtveřice na začátku neustále měnilo. Reprezentant Čelůstka je však konečně zpátky, objevem je Panák, který se vrátil na hřiště po nekonečné sérii zranění a operací. Hancko jim ustoupil na kraj a složení Wiesner, Panák, Čelůstka, Hancko se ustálilo.

Ofenziva funguje - Mladý Hložek sice pod tíhou velkého očekávání nesype jeden gól za druhým, v ofenzivě však Sparta přesto většinou nestrádá. Minule dala ve Zlíně pět branek, s 24 vstřelenými góly je spolu s rivalem nejlepší v lize.

Na co bude spoléhat Slavia?

Dlouhá nadvláda - Nejde jen o pět let marných pokusů Sparty v derby, které se v mysli jejích hráčů nutně muselo usadit. Sešívaní mají prostě dávno zažitou mentalitu vítězů. Proto Slavia od loňského března neprohrála rekordních 54 ligových zápasů po sobě a jako jediná v tomto ročníku nejvyšší soutěže bodovala ve všech utkáních. Venku v lize neprohrála 27x za sebou a je tam nejlepším týmem soutěže.

Lepší výchozí pozice - Nelze zapomínat na Plzeň, která tabulku vede. Sešívaní však mají k dobru odložený duel s Olomoucí a zatím ztratili jen dva body remízou v Karviné. Naopak Sparta už poztrácela bodů sedm. Pokud by prohrála derby a Slavia zvládla dohrávku, ztrácela by na ni již propastných osm bodů. Letenští jsou v derby rozhodně pod větším tlakem.

Trpišovského výběr - Duel v Rotterdamu se mužstvu rozhodně nepovedl. Experti si však dobře všimli, že kouč Trpišovský zohlednil při sestavování základní jedenáctky nedělní derby. Na lavičce zůstali Bořil, Schranz, Samek, Kuchta, Krmenčík, Olayinka, Plavšić a Lingr. Buďte si jistí, že řada z nich vyrukuje do derby v plné síle.

Jde to i bez Koláře - Gólmanovi Kolářovi úvod sezony nevyšel, navíc se pak zranil. I bez tradiční opory posledních sezon a s jeho zástupcem Mandousem v brance je těžké defenzivu sešívaných překonat. Se sedmi inkasovanými góly mají nejlepší obranu v lize. Derby možná stihne i uzdravující se Kúdela.

Konkurence v ofenzivě - Kuchta byl spolu s Hložkem v minulé sezoně králem střelců, přesto si Slavia pořídila ještě Schranze s Krmenčíkem a v Rotterdamu se do útoku jako první postavil reprezentant Tecl... Konkurence v ofenzivě je obrovská, nabízí bohatou variabilitu. To samé se týká vlastně celého kádru, možnost pěti střídání je pro Trpišovského ničivou zbraní, kterou pochopitelně v každém utkání využívá.

Kdo podle vás vyhraje 300. derby mezi Spartou a Slavií?
Vyhraje Sparta
36,6 %
Vyhraje Slavia
46,7 %
Zápas skončí remízou
16,7 %
Celkem hlasovalo 13573 čtenářů.

Reklama

Související témata: