Hlavní obsah

Kariéru prožil na Julisce, se synem ani svou Duklou však Rada neměl slitování

Praha

Zářil jako sluníčko, hned po zápase pochodoval po dobře známém trávníku a zdravil známé, kterých měl na Julisce víc než dost. Sentiment musel dát trenér Petr Rada stranou. Co na tom, že zarmoutil klub svého srdce, jehož branku navíc hájí syn Filip. Kouč dovedl fotbalisty Jihlavy k drahocenné výhře 3:0, která by Vysočině měla pomoci k ligové záchraně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jihlavský trenér Petr Rada v utkání 19. kola Gambrinus ligy proti pražské Dukle.

Článek
Fotogalerie

Vítězem jste vy, takže si syna doma vychutnáte...?

Bylo by divné, kdybych mu nefandil. Ale teď jsme stáli každý na jiné straně. Oba jsme chtěli vyhrát. Porážka Filipa mrzí, stejně jako celou Duklu. A mě zase těší, že jsme vyhráli.

Jak prožíváte zápasy proti svojí Dukle?

Pořád jsou pro mě speciální. Strávil jsem tady kariéru, pozdravil jsem se zase se spoustou lidí. Už jsem na Julisce hrál s Teplicemi i se Slavií. Nikdy jsme nevyhráli, až teď.

V Jihlavě jste zdědil černou sérii, mužstvo od září 2012 nevyhrálo venku. Jak moc je pro záchranu v lize podstatné, že jste ji na Dukle ukončili?

Pro sebevědomí mužstva je určitě důležité, že jsme po dvaceti zápasech venku zase vyhráli. Kluci sebevědomí mají, ale vždycky se hodí takové série ukončit. Už se o tom nebude mluvit, navíc příště hostíme Teplice.

Jak se vysoká výhra zrodila?

Odehráli jsme dobrý zápas a navázali na domácí utkání s Libercem. Už tam jsme měli vyhrát, ale nedotáhli jsme to. Duel na Dukle nám vrátil, co jsme minule doma ztratili. Neměli jsme co ztratit, protože Dukla bojuje o Evropu, ať si každý říká, co chce. Vstoupili jsme do zápasu poměrně slušně, ale pak domácí Božič trefil břevno. Kdyby Dukla vedla, asi by se utkání jinak vyvíjelo. My ale poločas přečkali, hned po přestávce nás brankář Blažek podržel. Kontrolovali jsme hru a nezatáhli se ani po třech vstřelených gólech - to si kluci ode mě vzali k srdci. Dohráli jsme utkání ve slušném tempu.

Brzy jste musel střídat Marka. Proč šel třeba místo Kolouška na hřiště právě Jánoš, který první gól dal a na třetí přihrál Harbovi?

V důsledku zranění. Marek má svalové problémy a Kolouška v týdnu táhl úpon. Jánoš je na jejich pozici použitelný, navíc se v pondělí uvedl za juniorku na Spartě. Je fotbalově drzý, zvládl to dobře.

Jánoš je produktem zázračného sparťanského ročníku 1992. Může to dotáhnout daleko jako Krejčí a spol.?

V posledních zápasech sice nehrál, ale určitě má velký potenciál, aby se v lize prosadil. V mládežnických reprezentačních výběrech figuruje pravidelně. Jsem rád, že svou roli splnil. Určitě ve svém věku neřekl poslední slovo.

A bosenský útočník Harba?

Dal dvě branky, v první půli jsem s ním ovšem nebyl spokojený. Ztrácel hodně balonů, po přestávce už podal kvalitní výkon. S těmito cizinci musíte hodně pracovat.

Reklama

Související témata: