Hlavní obsah

Boleslav? Ščuk myslel, že jde do Rumunska. Teď touží po reprezentaci

Radek MalinaSport.czPrávo

Žádný z vyhlášených kanonýrů soupisky Mladé Boleslavi, ale defenzivní záložník Jasmin Ščuk byl s dvanácti góly nejlepším střelcem třetího týmu minulé sezóny. Nebylo divu, že snil o nominaci na mistrovství světa. Když se však ve výběru neobjevil, nebyl zhrzený.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladoboleslavský záložník Jasmin Ščuk se raduje z gólu.

Článek

„Máme skvělý kádr a mě ještě čeká dlouhá cesta," říká třiadvacetiletý borec z Bosny a Hercegoviny. Rodáka z Mostaru zdobí pokora a pracovitost. To jsou pojmy, které má neustále na paměti. Byl ještě malý kluk, když kolem něj zuřila válka. I proto si ohromně vážil, když po něm ještě coby náctiletém talentovaném borci sáhl středočeský klub. „Bylo pro mě hodně důležité odejít. Doma je špatná situace. Životní, ekonomická i ve fotbale," přemítá Ščuk.

„V Bosně se hráči uživí jen v první lize. A co se týče mládeže... Boleslav zakládá akademii, což je v bosenských podmínkách něco nepředstavitelného. I proto jsem po příchodu do Česka strašně dřel, abych uspěl a mohl zůstat. Měl jsem skvělé podmínky a mně jen zbývalo, abych dobře pracoval," vypravuje Ščuk.

Cesta do Česka byla moje první za hranice

Přitom vůbec neměl tušení, kam se chystá. „Když jsem slyšel název klubu, myslel jsem, že půjdu do Rumunska. Až později jsem si našel všechny informace na internetu a zjistil, že zdejší soutěž hrál i Edin Džeko," vzpomíná s úsměvem.

Nakonec však trvalo čtyři roky, než se výrazně prosadil. „Neměl jsem žádné zkušenosti, nikdy v minulosti jsem neopustil Bosnu. Když jsem přijel do Boleslavi, byla to moje první cesta za hranice," vypravuje. Nebylo divu, že se mu hlavou honily myšlenky o návratu. „Mladý člověk má horkou hlavu a nedomýšlí, co jeho kroky mohou znamenat. Ale jsem naštěstí dost trpělivý. Uvědomil jsem si, že pokud nedám tréninku všechno, budu se muset vrátit a s fotbalem bude konec. Někteří moji krajané Česko opustili a už nehrají. A já je nechtěl následovat," líčí svoji motivaci Ščuk.

Pomohli oba Jarolímové

Postupně se prosazoval, sbíral stále více startů v nejvyšší soutěži. A v poslední sezóně pak přišel zlom. Byl klíčovým mužem Středočechů. „Střílet tolik gólů jako defenzívní záložník byl úžasný zážitek," rozplývá se borec, jenž těží z obrovského fyzického fondu. „Když mám sílu, tak proč bych kluky v útoku nepodpořil," přitakává Ščuk, že kondice mu nedělá potíže.

Proměnu k lepšímu vidí v příchodu záložníka Davida Jarolíma a následně jeho otce Karla na post trenéra. „Kouč mi dal víc volnosti hlavně pro ofenzívu a pořád mě nabádá, abych se nebál útočit. A když mám na hřišti za zády Davida, je to velká jistota. On svými zkušenosti obstará černou práci v obranné činnosti," vypravuje Ščuk.

Ačkoliv se mu sen o mistrovství světa rozplynul, zvládl alespoň dílčí úkol. Góly pomohl Mladé Boleslavi k předkolu Evropské ligy. „Chci se prosadit do reprezentace. A když budeme hrát poháry, bude cesta snadnější," doufá Ščuk, že po premiéře Bosny na mistrovství světa dostane i on svoji velkou šanci.

Reklama

Související témata: