Hlavní obsah

Strakův Slovan si odvezl Ministerský pohár

Kouč František Straka odjížděl v sobotu večer z Čelákovic s úsměvem. Bratislavský Slovan dovedl k vítězství na turnaji o Ministerský pohár. Ve finále jím vedený tým porazil pražskou Duklu trefou českého útočníka Pavla Fořta.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Trenér Slovanu František Straka s pohárem pro vítěze turnaje v Čelákovicích.

Článek

„V Čechách jsme se připravovali od úterý. V Ratboři jsme našli perfektní podmínky a čelákovický turnaj byl příjemnou tečkou. Jednak jsme se utkali s kvalitními týmy, zahráli si prakticky všichni hráči širšího kádru a ještě si odvážíme pohár,“ liboval si František Straka.

Ve finále se Slovan po jednadvaceti letech střetl s Duklou. Naposledy to bylo v ještě společné federální lize. Zápas byl vyrovnaný a rozhodl ho jediný gól po třinácti minutách. Pražané už hráli bez svého nejlepšího střelce uplynulého ligového ročníku, šestnáctigólového Zbyňka Pospěcha. Ten byl ve stejné době na testech v Chotěbuzi. V pondělí by mělo být jasno, zda tam zůstane.

„Nahradit takového kanonýra bude hrozně těžké. Máme vyhlédnuté nějaké posily. Chceme ale hotového hráče, mladíků máme dost,“ konstatoval kouč Dukly Luboš Kozel s tím, že kádr se hodně obměnil, ještě bude zúžen, ale kromě koncového hráče zřejmě už nikdo nepřijde. „Pokud se nenaskytne možnost získat kvalitního hráče,“ dodal Kozel.

Chvalovský by prý rád do Slavie

Slavia prohrála se Slovanem souboj o finále až na penalty. Nastoupila převážně s mladými hráči, kterým velel Martin Latka, který si zahrál v červenobílém dresu po roce a půl a byl vidět. „Martin je velkou posilou na hřiště i do kabiny. Je to rozený vůdce, jakého jsme potřebovali. Potřebovali bychom ještě dva tři kvalitní hráče k jinak velice mladému kádru,“ přiznal trenér Miroslav Beránek, kterého mrzelo obnovené zranění gólmana Martina Berkovce, velkého kandidáta na brankářskou jedničku.

V kuloárech se ale hovořilo o Slavii z jiného soudku. Ruský zájemce couvl a o tým z Edenu má prý vážný zájem bývalý šéf českého fotbalu a Blšan František Chvalovský. Údajně by mělo jít o třetinový podíl a především významný přísun tolik potřebných peněz.

Bez vstřeleného gólu skončila na turnaji Příbram. Ta má problémy v defenzívě i ofenzívě. „Gólman Hruška a krajní obránci Jugas s Mišůnem odešli. Zapotočný prodělal zápal plic. Nahradit čtyři takové borce je hrozně těžké. Zkoušíme na jejich místech mladé hráče. Zápotočný by nakonec mohl stihnout začátek ligy, i když prvotní prognózy byly horší. Také v útoku máme problémy. Řezníček a Švancara teprve začínají s tréninkem, po zranění je i Slepička. Odešel nám Stratil. Musíme si pomoct z vlastních zdrojů. Zkoušíme na hrotu Krauta, k dispiozici je ještě do útoku Danoski. Mrzí mě, že jsme nedali ani gól,“ litoval kouč Petr Čuhel.

Zápasy dobře zorganizovaného a kvalitního turnaje v sobotu sledovalo několik stovek diváků. Trofej předá val šéf resortu Školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek. Právo a Sport.cz byly mediálními partnery akce.

Reklama

Související témata: